Sting: ”Vill visa investerare att det är klimat-startups de ska satsa på”

Pär Hedberg, grundare och vd för Sting.

Stockholm Innovation & Growth, Sting, har valt ut sju klimat-startups i sitt nya program som ska rikta ljusen på hållbar innovation med tydliga klimatlösningar. Bolagen som alla adresserar några av vår tids största klimatutmaningarhar har gallrats fram bland 284 team från 44 länder.

Totalt ingår 14 bolag i Accelerate Climate Action-programmet där de kommer att coachas i allt från finansiering och rekrytering till stöttning inom det specifika affärsområdet. Hälften av bolagen utvecklar produkter inom hälsa, femtech, insurtech och agri-foodtech. Den andra hälften har ett tydligt fokus på att lösa klimatutmaningar. Bakom valen i klimatkategorin döljer sig en omfattande gallringsprocess som tog fart våren 2020.

– Vi har jobbat med klimat-startups flera år, men under förra året tyckte vi att tiden var mogen för att sätta ännu mer ljus på bolag som ska lösa problem som koldioxidutsläppen. Det är vår tids största fråga som vi anser måste få en lösning snart, säger Pär Hedberg, grundare och vd för Sting.

Omfattande gallring under ett år

Kampanjen Startup Climate Action drogs igång i maj där 13 kända klimatföreträdare pekade ut lika många klimatutmaningar där de efterfrågade lösningar. Över 1 000 case inkom från 44 länder. Från dem formerades 284 team och två event senare gallrades dessa ner till de sju som nu ingår i den nya acceleratorn.

–  Acceleratorn är bara finalen på ett omfattande arbete där vi verkligen fått lära oss hur svårt det är att bedöma eller avgöra ett bolags påverkan på klimatet. Det är så komplicerat att göra de kalkylerna och att entydigt bestämma hur ett bolag kan påverka klimatet på kort eller lång sikt, säger Pär Hedberg.

Är ni nöjda med gallringen?

– Det vet vi inte förrän om sju år (skratt). Nej, men de löser alla ett relevant klimatproblem och kommer ha en påverkan. Sedan har vi gått mycket på personerna och teamen bakom de här bolagen. Att de har rätt driv för att lyckas med sina idéer, något som vi tycker oss ha hittat.

Klimat-startups på agendan

För så många andra blev 2020 annars ett år präglat av coronapandemin för Sting. Men de stora farhågorna besannades inte och Sting beräknar att cirka 80 procent av deras bolag antingen klarat sig bra eller gått ännu bättre. Dessutom har det aldrig investerats så mycket pengar i bolagen som under 2020. Mycket till följd av att hållbarhet och hälsa fått ett uppsving under pandemin, enligt Pär Hedberg.

– Vi tycker oss ha rätt tajming här. Vi har sett att klimatfrågan under en längre tid växt till den största frågan. Med vårt arbete vill vi visa investerare att det är här de ska lägga pengarna för att få ut mest möjliga nytta. Något som gjort att vi dragit till oss fler seriösa investerare.

Behöver det göras ännu mer i den här sektorn?

– De stora greppen som har störst påverkan kommer inte från startups, det ska man vara tydlig med. Men däremot så kan startups bidra till att påverka attityder i samhället som i sin tur kan påverka beslutsfattare. Sedan ska man inte underskatta entreprenörskraftens förmåga att förändra. Titta exempelvis på utvecklingen inom elbilsindustrin som nog inte hade varit så stark om inte Elon Musk och Tesla drivit på det hela.

Förutom den nya acceleratorn och andra inkubatorer med inriktning på mer tekniska klimatlösningar anordnade Sting den 11 februari Sweden Sustaintech Venture Day där 40 svenska klimatbolag fick möta europeiska investerare med fokus på just hållbar innovation.


Klimatbolagen i Accelerate Climate Action

BluCarbon – SaaS-verktyg för ingenjörsföretag för att analysera och optimera koldioxidavskiljnings- och lagringssystem för koldioxidutsläpp.

Cling Systems – Marknadsplattform för uttjänta elfordonsbatterier.

Earthbanc – Marknadsplats för koldioxid och hållbar finansiering. Earthbanc Marketplace spårar koldioxidutsläpp från företaget och ger användbar insikt för att uppnå netto-nollutsläpp.

ihopa – Marknadsplats för delade premiumprodukter i lokala delningsboxar.

loop-it – Ett digitalt pantsystem för återanvändbara förpackningar och produkter.

Planboo – Hjälper företag och privatpersoner att bli klimatneutrala genom att investera i bambu.

Skrym – Automatiserar utsläppsmodeller för sändning av e-handelspaket.

De här bolagen har också antagits till Sting:

Citationsy – Ett referensverktyg för att citera böcker, tidskrifter, webbplatser.

CodeZyme – Deras produkt, Waitcure, är en digital plattform där patienter kan minska sin väntetid genom att anmäla intresse för en avbokad eller ledig tid. Waitcure ombokar avbokade tider automatiskt.

Johannas Stadsodlingar – Designar, bygger och driver kretsloppsbaserade matproduktionssystem.

Momentus – Momentus är en app som ger en kvinna all kunskap hon behöver om sin egen kropp och hälsa efter graviditet och förlossning.

Stikkling – Marknadsplats för unika växter.

xroom.app – Videokonferensplattform inriktad på integritet och säkerhet.

XTRA försäkring – Erbjuder mini-försäkringar i digitala flöden som appar, digitala kontrakt, plattformar och e-handel.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.