Skiftande investerarklimat under året – “Hett och svalt, paus och acceleration”

Fem entreprenörer om investeringsklimatet: Helena Samsioe, Globhe, Isabella Palmgren, Mimbly, Jakob Dahlberg, Joint Academy, Rickard Lagerqvist, Mindler, Carolina Brandtman, Qliro.

Viljan att investera i lösningar som hamnat på agendan under pandemin har ökat enormt. Samtidigt är intresset svalare i andra sektorer. Hur har bolagen hanterat den nya situationen? Vi har frågat fem techentreprenörer.

Varje vecka ställer Techarenan News en fråga till aktuella ledare och aktörer inom tech, entreprenörskap, näringslivet och innovation.

Den här veckan handlar det om investerarklimatet och hur det har förändrats under det gångna året med coronapandemin?

Rickard Lagerqvist, grundare och vd, Mindler

Rickard Lagerqvist, grundare och vd i Mindler. Foto: Tommy Fondelius.

Ja, investerarerklimatet har blivit hetare med en större “fomo” kring nya digitala lösningar som accelererat under coronapandemin. I och med corona har helt nya vertikaler uppkommit med fokus på allt från hemarbete till digital sjukvård, vertikaler med potential att bli gigantiska delar av samhällsekonomin. Detta har även investerarna uppmärksammat vilket innebär ett nytt fokus och en väldigt stark investerarvilja. Samtidigt har luften helt gått ur andra branscher och med det har även investerarna flytt med sitt kapital.

Mindler har med sin starka position inom en viktig vertikal, behandling av psykisk ohälsa, sett ett relativt oförändrat starkt intresse från investerare allt sedan tjänsten lanserades 2018. Däremot så inkommer allt fler mötesförfrågningar från amerikanska VC-bolag vilket sannolikt är kopplat till coronapandemin, vilket inte var lika vanligt innan pandemin.

Helena Samsioe, grundare och vd Globhe

Helena Samsioe, grundae och vd i Globhe. Foto: Pressbild.

Under större delen av 2020 upplevde vi en viss försiktighet från både kunder, samarbetspartners och investerare, man vågade generellt inte ta några snabba beslut utan det mesta tog längre tid än vanligt. Vi fokuserade då i stället på de bitar vi hade 100% kontroll över, det vill säga utnyttjade tiden till teknik- och affärsutveckling samt utökade både teamet och vår Advisory Board.

Nu ser vi en ljusning. Man börjar tro på att livet efter pandemin närmar sig, både kunder och investerare som satte det mesta “på hold” hör av sig igen, det nya regelverket för drönare i EU som skulle släppts 2020 men som blev försenat på grund av pandemin är nu äntligen här vilket gör att möjligheterna ökar. Vi ser ljust på 2021 samt drönarindustrins utveckling under året.

Jakob Dahlberg, grundare och vd Joint Academy

Jakob Dahlberg, grundare och vd i Joint Academy. Foto: Tommy Fondelius.

Det har definitivt ändrats. Sentimentet är relativt binärt, antingen har affärsläget förbättrats eller försämrats under pandemin, beroende på vilken kategori du faller under har det antingen blivit svårare eller enklare att attrahera kapital. Vi har haft väldigt mycket tur och sett en acceleration för vår tjänst, vilket gjorde att vi stängde en runda på 200 miljoner kronor i september.

Carolina Brandtman, vd Qliro

Carolina Brandtman, vd Qliro. Foto: Pressbilder.

Ja, i våras var osäkerheten större och riskviljan mindre på grund osäkerhet hur pandemin skulle påverka konsumentbeteende, makroekonomi och människors privatekonomi.

Idag upplever jag att fokus mer ligger på tillväxtmöjligheter och den strukturella trenden mot ökad digital handel, digitala betalningar och digitala plattformar. Vi hanterar det genom en öppen och transparent dialog med investerare.

Isabella Palmgren, grundare och vd Mimbly

Isabella Palmgren, grundare och vd i Mimbly. Foto: Pressbild.

Jag upplevde det som att många investerare var väldigt försiktiga i början av pandemin, mest på grund av alla osäkerheter och valde att fokusera på sina egna portföljbolag, men att de nu är tillbaka mer och letar efter bolag. 

Vi stängde vår investeringsrunda på 8,5 miljoner kronor precis innan pandemin tog fart, vilket var väldigt bra timing för oss. Sedan fick vi in en del större bidrag från EU och Energimyndigheten på 22 miljoner kronor under 2020, vilket tar oss igenom hela 2021. Vi har haft en del tur, speciellt med rundan, och jobbat hårt för att få in en buffert nu när vi fokuserat på produktutveckling för att få ut våra första produkter i slutet av 2020. 

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.