Så påverkas olika branscher av en omställning till cirkulär ekonomi

Erik Martinson, SVEA Solar, Sofie Allert, Swedish Algae Factory och Jens Karlsson, Woshapp om den cirkulära ekonomins påverkan på deras bransch.

Vi går mot ett skifte till en mer cirkulär ekonomi. Men hur påverkas startups i olika branscher av omställningen? Vi har frågat tre techentreprenörer om framtiden i just deras bransch.

Varje vecka ställer Techarenan News en fråga till aktuella ledare och aktörer inom tech, entreprenörskap, näringslivet och innovation.

Den här veckan handlar det om utbredningen av den cirkulära ekonomin och hur det kommer att påverka startups i olika branscher.

Sofie Allert, vd och grundare Swedish Algae Factory

Sofie Allert, vd och grundare Swedish Algae Factory. Foto: Pressbild.

Inom kemi och material industrin generellt ses ett större intresse för cirkulära och miljövänliga produkter från slutkonsumenter. Produkter som marknadsförs på detta sätt säljer bättre vilket gör att industrin nu mer aktivt letar efter bättre lösningar. I slutändan tror jag att det kommer bli svårt att sälja produkter som inte är cirkulära och miljövänliga. Inom vissa segment som hudvårdssektorn ses detta tydligt redan idag, men allt fler branscher börjar följa efter.

Erik Martinson, vd och grundare SVEA Solar

Erik Martinson, vd och grundare på Svea Solar. Foto: Pressbilder.

Hela grunden till en cirkulär ekonomi är i min mening hur vi konsumerar och framställer energi samt hur vi återvinner de produkter vi producerar. Hela vårt bolag jobbar för att producera förnyelsebar energi och trycka ut alla fossila bränslen i energimixen, samtidigt som vi bygger ut infrastruktur för elbilsladdning som gör att vi på ett effektivt sätt kan elektrifiera bilflottan.

Genom att både producera förnyelsebar energi och se till att styra hur kunden använder sin el optimalt löser vi en av huvudnycklarna till ett förnyelsebart elsystem. Detta utan att behöva ta stora investeringar i elnät som kräver extremt mycket kapital och tar lång tid. SVEA Solars existens bygger på att totalt eliminera fossila bränslen för att uppnå en cirkulärt hållbar ekonomi.

Jens Karlsson, vd och grundare Woshapp

Jens Karlsson, vd och grundare av Woshapp. Foto: Pressbild.

Om regeringen verkligen menar allvar så kommer vår bransch att få det väldigt svårt om alla aktörer inte ställer om. Till exempel har ett flertal bolag byggt stora bilvårdsanläggningar som förbrukar extrema mängder färskvatten och använder icke-miljöklassade produkter som är skadliga för miljön. Dessa kommer behöva stängas ner eller byta strategi då det i dag inte finns lösningar som gör att till exempel biltvätten i en automattvätt är helt cirkulär och det ser ut att kunna ta väldigt lång tid innan det problemet blir löst.

Vi är i dag i yttersta framkant gällande detta och blir såklart positivt påverkade av denna omställning, det är något vi ser fram emot! 

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.