Synergier när klädjätten backar startup: ”Ska vara relevant för båda parter”

Gustav Wessman, Sverigechef på Sellpy ser samarbetet med H&M-gruppen som väldigt fördelaktigt. Foto: Pressbilder.

Med H&M-gruppen som huvudägare har Sellpy tagit sig ut i Europa. Men samarbetet går inte bara ena vägen. Med Sellpy tar H&M-gruppen ytterligare ett steg mot en cirkulär ekonomi. ”Man kan inte bygga ett samarbete på bara investerade pengar”, säger Gustav Wessman, Sverigechef Sellpy.

I februari meddelade second hand-plattformen Sellpy att de lanserar sina tjänster i Nederländerna och Österrike. Tidigare under 2020 klev de även ut på den tyska marknaden.

– Det känns spännande och otroligt roligt att ta vårt koncept utanför Sverige. Det har lett till stor uppmärksamhet och visar verkligen att second hand är på frammarsch i Europa, säger Gustav Wessman landschef för Sellpy i Sverige och nytillkomna Nederländerna.

Expansionen har till stor del varit möjlig tack vare det långtgående samarbetet med H&M-gruppen som redan 2015 investerade i Sellpy genom sitt investeringsbolag H&M CO: LAB. Totalt har H&M-gruppen investerat 180 miljoner kronor i bolaget och är majoritetsägare sedan hösten 2019.

– De är en väldigt bra partner för oss att ha med i ryggen. Framför allt nu när vi lanserat på nya marknader. Att det sker tillsammans med dem ger oss möjlighet att synas. De är ett välkänt namn och har dessutom kompetens och kunskap på den specifika marknaden som vi har nytta av, säger Gustav Wessman.

Liten tar hjälp av stor och vice versa

Men samarbetet är inte bara ett exempel på en stor jätte som hjälper det lilla startup-bolaget ut i världen. Sellpy har sedan starten 2014 varit en ledande aktör inom lösningar för cirkulär ekonomi och har under åren skaffat sig värdefull kompetens och kunskap om hur dessa koncept ska styras, berättar Gustav Wessman.

För H&M-gruppen blir Sellpy på så sätt en brygga till satsningar på den cirkulära ekonomin som just nu kanske är hetare än någonsin.

Men är samarbeten mellan den stora globala aktören och det lilla startup-bolaget ett måste för att lösningar inriktade på att ställa om till mer hållbara processer ska etablera sig, eller finns det andra sätt?

– Det är svårt att svara på generellt, men för vår del inom second hand för kläder och mode har samarbetet varit väldigt lyckat. För H&M-gruppen är hållbarhet en integrerad del av verksamheten och Sellpys cirkulära affärsmodell ligger helt i linje med deras ambitiösa hållbarhetsarbete och vision om att bli helt cirkulära. Ett lyckat samarbete för en mer hållbar livsstil.

Vilka komponenter behövs för ett lyckat samarbete?

– I grund och botten handlar det om relevans. Om att göra sig relevant för en större aktör. När ett samarbete blir aktuellt går det inte bara att bygga det på investering av pengar. Man måste fundera på hur vi som litet bolag kan vara relevanta för den andra parten, säger Gustav Wessman.

Ökat omsättningen varje år sedan starten

Förutom en väg in till en cirkulär affärsmodell betalar sig Sellpy samtidigt ekonomiskt. Omsättningen har växt varje år och vid sidan av expansionen internationellt fortsätter de att växa i Sverige. Här bygger de ett nytt lager på 10 000 kvadratmeter och satsar stenhårt på sin e-handel som lanserades för några år sedan.

– Vår e-handel är fortsatt lite grann i sin linda och vi jobbar väldigt hårt för att den ska få större genomslag i Sverige. På våra nya marknader handlar det om att bygga vårt varumärke och etablera oss, säger Gustav Wessman.

Hur ser ni på framtiden för er och cirkulära lösningar?

– Vi har alltid haft höga ambitiösa mål. Det här är inte ett slutmål utan vi fortsätter att spänna bågen. Vi ser att många stora aktörer börjat fokusera på second hand och det cirkulära. För oss blir det en validering på att det vi håller på med är ett område med starka möjligheter framöver, säger Gustav Wessman.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.