Så ser e-handlarna på framtidens logistik: “Fyra saker som samspelar”

Oscar von Konow, COO NA-KD, Jenny Hansell, vd Rapunzel of Sweden och Marcus Ramstrand, logistikchef MEDS om framtidens logistik.

Med en rusande e-handel ställs helt nya krav på handlarnas logistik, både i kundupplevelsen och ur ett hållbarhetsperspektiv. Men hur mycket har man egentligen råd att satsa? Vi har frågat tre stora svenska e-handlare.

Varje vecka ställer Techarenan News en fråga till aktuella ledare och aktörer inom tech, entreprenörskap, näringslivet och innovation.

Den här veckan handlar det om hur e-handlare väljer att tackla den ökande efterfrågan. Hur stora satsningar på logistiken krävs egentligen?

Jenny Hansell, vd Rapunzel of Sweden

Jenny Hansell, vd på Rapunzel of Sweden. Foto: Pressbild.

Vi ser ett fortsatt stort fokus på ”last mile”. Utveckling sker inom valbarhet både vad gäller utlämningsställe, leveranssätt och tid. Att erbjuda ett flexibelt logistikerbjudanden där kunden har möjlighet att flytta mellan exempelvis hemleverans och box-leverans , beroende på om man är hemma eller inte för stunden. 

Även miljöaspekten kommer att bli än mer viktig för att möta den yngre generationens behov, att säkerställa minimal påverkan. Vi kommer i högre utsträckning använda närliggande logistikpartners för exempelvis returhantering och klimatkompenserade frakter såsom el och cykel. Icke att förglömma är också de sociala och etiska aspekterna såsom skäliga löner/kollektivavtal inom transport och logistik.

Oscar von Konow, COO NA-KD

Oscar von Konow, COO på NA-KD. Foto: Pressbilder.

För e-handeln specifikt kommer kunderna att fortsätta att ställa allt högre krav på leveranser. Det handlar om fyra saker som samspelar:

1. Snabbhet: Kunden blir alltmer otålig och kraven på leveranstid kommer bara att öka. På NA-KD öppnar vi fler lager närmare kund för att kunna erbjuda en snabbare leverans.

2. Bekvämlighet: När fler köp sker online vill kunderna kunna välja bland olika leveransalternativ för att förenkla sin vardag. Vi lägger hela tiden till nya och innovativa leveranstjänster. Vi har jobbat länge med hemleveranser genom Budbee och kommer inom kort att lansera Early Bird som levereras med tidningsbudet nästföljande morgon. 

3. Förutsägbarhet: Vid köptillfället i kassan vill kunden med säkerhet veta när varorna levereras. Vi har sedan 2018 haft en lösning med bolaget Ingrid i för att utifrån historisk data kunna förutsäga ett leveransfönster.

4. Hållbarhet: Kunderna kräver mer hållbara leveranser och transportbolagen arbetar hårt med att sänka sina klimatavtryck. På NA-KD väljer vi när det är möjligt gröna leveransalternativ och har vi sedan november 2019 kompenserat för alla utsläpp relaterade till frakt utan extra kostnad.

Marcus Ramstrand, logistikchef MEDS

Marcus Ramstrand, logistikansvarig på MEDS apotek. Foto: Pressbilder.

Inom lagrets fyra väggar så tror vi att de flesta e-handlare tittar på att automatisera sin verksamhet i någon utsträckning. Från lager till kund så är miljövänliga transporter den stora trenden där vi ganska snabbt kommer se helt fossilfria leveranser i många städer.

Ekonomisk hållbarhet kommer också komma mer och mer och vi tror att kunder kommer att vänja sig vid och tycka det är okej att betala en liten summa i fraktkostnad.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.