Tar hand om och gör affär av industrins utsläpp

En stor kund till Vilokan är flygbranschen som använder stora mängder glykol då flygplan sprutas för avisning. Bolaget renar, återvinner och säljer glykolen igen och flygindustrin blir av med avgiften för avfallshantering och ökar hållbarheten i bolaget, säger vd Lars Rosell.

Industrier blir av med avgifter för avfallshantering och stärker bolagets hållbarhet utan att betala för det. Vilokan-koncernen renar, återvinner och får tillgång till råvaran och skapar lönsamhet genom att sälja den vidare. Ett cirkulärt flöde där vinnarna är flera. – Inom en snar framtid tror jag att priset på återvunna produkter kan bli högre än på nyproducerade kemikalier, säger vd Lars Rosell.

Svenska Vilokan grundades redan 1987 och var tidiga med att påpeka att förorenat vatten och vattenbrist var ett allvarligt problem. Då fick de dåligt gehör för detta, idag ser det annorlunda ut.

– Vi var lite för tidigt ute. Etablissemanget skattade åt oss och det var få som tog frågan om vattenbrist på allvar. Bara för att det regnar mycket tror folk att det finns gott om vatten. Idag är medvetenheten mycket större, säger Lars Rosell vd och medgrundare av cleantechbolaget Vilokan.

Bolaget arbetade då främst med att återvinna lösningsmedel. Med samma teknik renar Vilokan idag vatten och återvinner olika typer av flytande lösningsmedel och kemiska ämnen. Företaget har riktat in sig på de stora industrierna, primärt fordons, läkemedels och verkstadsindustrin, men även flygbranschen som använder stora mängder glykol i sin verksamhet. 

Vilokans teknik innebär att både avisningsvätskor och annat vattenavfall kan renas och återvinnas lokalt hos kunden, avloppet stängs och blir ett slutet system. 

– Vi har flera hundra kunder som har slutit sitt avlopp. Vi bygger upp och bemannar en anläggning ute hos kunden som renar vattnet. Vi kan skapa lönsamhet i detta genom att vi får tillgång till råvaran som vi antingen kan sälja tillbaka till kunden till marknadspris eller sälja vidare till andra verksamheter.

Från att ha varit tidiga i sin mission har vindarna nu vänt och både kapitalet och industrierna vill se ett minskat vatten- och CO2-avtryck i verksamheterna. 

– Kapitalet blir mer och mer grönt och konsumentkraften är stark. Bankerna ska ha gröna fonder och det påverkar hela marknaden. Är du inte hållbart som företag så är du inte med i matchen helt enkelt. Vår teknik renar vatten och återvinner lösningsmedel. Genom att ta tillvara på råmaterialen förhindrar vi att tungmetaller och biologiskt svårnedbrytbara ämnen släpps ut och därmed upprätthålls en hög kvalitet i ett tekniskt och hållbart kretslopp. Bolagen blir av med en kostnad för att hantera avfall och kan på samma gång minska sin vattenåtgång och sitt klimatavtryck avsevärt. 

Kunderna köper reningen och återvinningen som en tjänst och behöver inte själva binda upp kapital i en egen infrastruktur för detta. En stor kund är flygbranschen som använder stora mängder glykol då flygplan sprutas för avisning.

– Ett enda flygplan kan kräva upp emot 1 000 liter glykol, ofta med en rad kemiska tillsatser, och det är det långt ifrån alla flygplatser som tar hand om vätskorna, förklarar Lars Rosell. 

Då tekniken erbjuds som en tjänst, ger det flygplatsoperatören möjligheten att hantera miljöfarligt avfall utan att binda upp kapital i egen infrastruktur. Sammantaget elimineras behovet av tunga transporter, samtidigt som Vilokan kan bygga en affär runt glykolen, en råvara som internationellt handlas för mellan 10 och 14 kronor per liter.

Anläggningarna på Swedavias flygplatser fungerar som ett skyltfönster mot en internationell marknad där Nordamerika är stora kunder.

– Vi har många projekt i gång i Nordamerika. Dels har vi flera flygplatser som använder våra tjänster men vi har även kunder inom mineral- och pelletstillverkning och inom matindustrin där jättekoncernen Nestlé är några av våra kunder.  

Vilokan Group står på flera ben där de slutna kretsloppen för rening och återvinning är en del. En annan del av koncernen är fabriken i Borås där överskottet av råvaror som alltså inte köps tillbaka direkt ute hos kunden istället produceras, förpackas och säljs vidare till fordon, andra industrier och hushåll.  Och här ser Lars Rosell att vindarna börjar vända.

– Tidigare har återvunna produkter betingat ett lägre värde än nyproducerade. Detta är på väg att förändras. Många bolag har krav på sig att minska sin miljöpåverkan och genom att använda återvunna produkter i sin verksamhet så minskas CO2-avtrycket avsevärd. Man kan säga att de köper in hållbarhet i bolaget. Inom en snar framtid tror jag att priset på återvunna produkter kan bli högre än på nyproducerade kemikalier.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.