EU fortsätter att investera i startups – 10 miljarder euro över sju år

Christian Danielsson, chef för EU-kommissionens representation i Sverige ser möjligheterna i EIC-fonden för svenska bolag. Foto: EU-kommissionen/Shutterstock.

Det senaste året har åtta svenska starups genomgått en hård process för att få kapital av EU i utbyte mot ägarandelar. Nu öppnar EU-kommissionen upp för nya ansökningar till fonden European Innovation Council, EIC, med 10 miljarder euro att investera över sju år.

Techarenan News har tidigare berättat om åtta svenska bolag som bland totalt 159 bolag valts ut av fonden genom vilken EU alltså för första gången genomför equty-investeringar, alltså pengar i utbyte mot rena ägarandelar.

Fonden som startade 2018 investerar mellan 5 och 15 miljoner euro mot 10 till 25 procent i bolag som tidigare beviljats stöd i något av de EU-finansierade programmen. Parallellt med equty-investeringarna har EIC under åren även valt ut ytterligare 134 bolag och forskningsprojekt som endast erhåller bidrag. Syftet är att stötta startups, små- och medelstora företag och forskarlag som utvecklar innovation med potentiellt hög påverkan inom hållbarhet, men med höga risker.

Den 18 mars nylanseras fonden under Horizon Europe, EU:s kommande finansieringsprogram för forskning och innovation mellan 2021 och 2027. Samma dag öppnar EU-kommissionen en ansökningsomgång på över 1,5 miljarder euro för 2021.

– Det är viktigt att stödja nytänkande i Sverige och alla länder som deltar. Europa har många innovativa och talangfulla nystartade företag, men alltför ofta förblir dessa företag små, säger Christian Danielsson, chef för EU-kommissionens representation i Sverige.

Hård men givande process

Två svenska bolag som tidigare beviljats finansiering är medtech-bolagen Colzyx, baserade i Lund och Stockholmsbaserade Tada Medical. Båda vittnar om en hård ansökningsprocess.

– Konkurrensen är tuff där ca 2–3% av ansökningar beviljas. En ansökning måste visa på ett unikt produktkoncept som löser nya och viktiga problem. Steg ett var utvärdering av ansökningen och går ansökningen vidare så kallas man till presentation och utfrågning inför en jury, i vårt fall i Bryssel. Därifrån beslutas om projektet beviljas medel, säger Eskil Söderlind, vd och medgrundare för Colzyx som utvecklar produkter för sårläkning.

Men det är en process som i slutändan betalar av sig, enligt Katarina Hedbeck, vd och medgrundare i Tada Medical som tagit fram en lösning som motverkar skador när intravenösa slangar av misstag kopplas ur.

– Antagningen har bidragit till flera mycket värdehöjande aktiviteter som gör att vårt bolag kommer att ha en mycket bra position till senhösten då vi planerar att öppna en investeringsrunda, säger hon.

Skulle du rekommendera andra bolag att söka?

– Vi rekommenderar varmt att söka den här utlysningen. För oss var själva processen kring skrivandet värdefull då den fick oss att noga gå igenom all dokumentation bakåt samt skapa en detaljerad och genomtänkt plan framåt. Vi sökte bara bidragsdelen så det blev en glad överraskning när vi fick brevet från EU-kommissionen som utöver 17,4 miljoner kronor i bidrag dessutom erbjöd att investera ytterligare 15 miljoner kronor i bolaget, säger Katarina Hedbeck.

Eskil Söderlind på Colzyx stämmer in.

– Ja, absolut. Detta är ett mycket bra sätt att dels få anslag, och dels få investering från att EIC-fonden. Tillsammans utgör detta vad som kallas ”blended financing” och är ett mycket bra sätt för startups att få medel till att gå vidare med produktutvecklingen. Konkurrens är dock mycket hård.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.