AI-rekryteraren: ”Vi ersätter inte HR-avdelningar, vi kompletterar dem”

Malcolm Burenstam Linder, grundare och vd i Alva ser inte att deras AI-verktyg ska ersätta mänskliga rekryterare. Foto: Alva/Shutterstock.

Automatiserade verktyg används allt oftare i HR- och rekryteringsbranschen. En av uppstickarna är Alva som med sin AI-plattform vill hjälpa företag att rekrytera rätt. Men inte genom att ersätta den mänskliga faktorn. ”Det är inte ettor och nollor som sprutar ut nya anställda”, säger Malcolm Burenstam Linder, vd och medgrundare.

Redan innan coronapandemin var de nya digitala verktygen på frammarsch inom HR och rekryteringsbranschen. Det är alltifrån botar som genomför intervjuer till AI-plattformar och personlighetstester. I den senare kategorin huserar Alva som genom forskningsbaserade personlighets- och logiktester vill minska branschens traditionella fokus på erfarenhet och utbildning.

Bolaget grundades 2017 av trion Malcolm Burenstam Linder, Peter Schierenbeck och Björn Ström som alla jobbade i olika roller på riskkapitalbolaget EQT. Ingen av dem hade tidigare jobbat specifikt med HR och rekrytering men ändå själva varit i rekryteringsprocesser, både som arbetsgivare och kandidat. Och det fanns flera glapp.

– Det som vi tagit fasta på ur arbetsgivarens perspektiv är svårigheten att bygga team och att det allt för ofta blev fel. Vi ställde oss frågande till avsaknaden av data på detta och varför vissa personer passar för vissa roller, säger Malcolm Burenstam Linder, i dag vd för Alva.

Alva Labs hittade svaret i forskningen

Men det som framförallt stack ut var upplevelsen som kandidat. Att genomföra personlighetstester och olika mätningar har varit en del av branschen länge, men verktygen var ofta komplicerade och svåra att navigera i. Dessutom var trions upplevelse att det saknades insikt i vad dessa egentligen var bra för både från kandidaten och rekryterarens sida.

– Där kom forskningsbiten in. Det var sjukt spännande och vi undrade varför det här inte hade fått en bred adoption hos bolag. Vi enades om att en av utmaningarna var användarupplevelsen. Det och att som kandidat själv få ta del av sina resultat är därför vårt huvudfokus. På andra sidan, inom rekryterarupplevelsen, vill vi få bolag att inse att rekrytering är viktigt för hela organisationen att förstå. Det ska även spara tid och ge säkerhet i att man valt rätt person. Till sist handlar det om rättvisefrågan och att få mer mångfald i sin rekrytering.

Tydligt svar till skeptikerna

Det digitala språnget har gjort att Alva och andra digitala aktörers tjänster fått större efterfrågan. Men fortfarande finns viss skepsis kvar i branschen. Men Malcolm Burenstam Linder har blivit van att förklara sig under åren inom HR-tech.

– En grundprincip är att vi inte ser det som att vi ersätter HR, utan vi förhöjer deras verksamhet i ett bolag. Det är inte ettor och nollor som sprutar ut nya anställda. Vi tittar mer på hur hur det mänskliga omdömet kan kompletteras med mer automatiserat underlag, säger han och fortsätter.

– Rekrytering är svårt och det är människor på andra sidan det handlar om. Det finns egentligen inga rätt eller fel utan det handlar om att på ett så effektivt sätt som möjligt öka sannolikheten för att det ska blir rätt för både kandidat och företag. Det är inte svart eller vitt, och frågan handlar mer om hur vi kan göra rekryteringsprocessen mer effektiv, träffsäker och rättvis.

Blickar ut mot Europa

På de knappa fyra åren som bolaget varit verksamt har de knutit till sig stora kunder som Tele2, SEB och Northvolt. I februari i år tog de in 20 miljoner kronor i en runda där Voi-investerarna VNV Global var ledande. Pengar som bolaget inte var i akut behov av, men är välkommet i en vidare expansion. Under 2021 blickar de till exempel på nya marknader, framför allt i Norden och norra Europa.

– Vi är i fasen där vi har en kärnprodukt som är kraftfull och stark. Vi har en Marketing och Sales-modell som funkar bra och ett mycket starkt ”core team” där all nyckelkompetens finns. Nästa steg är att skala och öka takten på alla fronter, säger Malcolm Burenstam Linder.

Teamet viktigast – även för Alva Labs

Att ha fått ihop ett starkt team är – passande nog för ett HR-techbolag – något som Malcolm vill trycka extra på. En insikt som verkligen sken upp under coronapandemins första fas.

– Den erfarenheten kommer man som företagsledare aldrig att glömma. När allt går bra så behöver man bara ställa in skorna, men när en kris slår till så för det ju verkligen sanningens minut. Men vi kom igenom det på ett bra sätt där nyckeln är teamet. Vi är 12 nationaliteter på 25 personer och har en ordentlig bredd på både personligheter och kompetenser.

Vad är nästa stora grej inom HR-tech?

– Det som redan är ”top of mind” för många är att ha kandidaten i fokus. Både inom rekrytering och internt på bolag. Fler förstår att det är talangen vi måste stötta och ha i första rummet. Men även ”remote work” och globalisering är i fokus när fler företag rekryterar över hela världen. Något som gör att man på nytt måste tänka över kandidatpoolen. Vad måste man till exempel ha på plats för att få till en bra match när man pratar med kandidater på andra sidan jorden?

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.