Så ska techbranschen bli mer jämställd: “Gör rätt från början”

Åse Ericson, Storytel, Helena Tronner, Knowit och Annie Lindmark, Vinnova om hur techbranschen ska bli mer jämställd.

Enligt stiftelsen Allbrights senaste rapport är andelen kvinnor på ledande positioner inom tech endast 29 procent, och bara 1 procent av det årliga investerade kapitalet i Sverige går till bolag med kvinnliga grundare. På ett geografiskt plan går majoriteten av pengarna till bolag i Stockholms city. Så hur ska Techsverige bli mer jämställt? Vi har frågat tre företagsledare och entreprenörer.

Varje vecka ställer Techarenan News en fråga till aktuella ledare och aktörer inom tech, entreprenörskap, näringslivet och innovation.

Den här veckan handlar det om jämställdhet i tech och hur branschen kan och borde jobba med dessa frågor för att få till förändring.

Annie Lindmark, Program Director Vinnova och grundare av nätverket W.Empowerment

Annie Lindmark, Program Director inom innovationsledning på Vinnova. Foto: Pressbild.

Allt börjar med kunskap. Den stora utmaningen vi har idag är att det fortfarande råder stor okunskap i organisationer och på ledningsnivåer om hur man ska driva frågan. För att nå en jämställd tech- och startupbransch så behövs det därför sättas mätbara mål gällande mångfald och jämställdhet samt införas utbildning och ökat kunskapsutbyte för medarbetare och ledningsgrupp som följs upp regelbundet. Det behöver bli ett perspektiv som integreras på alla nivåer, i alla beslut. På så vis säkerställs ett strömlinjeformat arbete som leder till förändring på riktigt.

Det behövs också pratas mer om de verkliga affärsfördelarna och vinningarna med mångfald och jämställdhet och hur det inte bara leder till ökad kreativitet, nytänkande och innovation, men också skapar väsentligt ökade förutsättningar att skapa bättre produkter och tjänster, något som borde vara högsta prio för våra tech- och startupbolag!

Helena Tronner, vd, Knowit Transformation Management

Helena Tronner, Knowit.

Gör rätt från början och rekrytera talanger och kompetens med kön som en medveten faktor. Det är alltid lättare att göra rätt från början och att arbeta medvetet med jämställdhet tidigt i ett företags utveckling lönar sig snabbt på sikt. Att göra om tar mycket längre tid och är mer kostsamt.

Arbeta med ett inkluderande ledarskap för att skapa en inkluderade kultur. Det är framförallt ledarskapet som styr och formar kulturen inom ett företag och är därför en avgörande nyckel till jämställdhet.

Säkerställ att ledningen har kompetens inom området. Det är också viktigt att frågan om jämställdhet ägs av ledningen och att det ses som en strategisk fråga kopplat till affären. Jämställdhet kan inte drivas som ett PR projekt eller vid-sidan om projekt i syfte att ge goodwill eller bra marknadsföring. Effekten blir också oftast bättre och resultatet mer bestående med många små insatser kontinuerligt över tid än en enda stor punktinsats.

Jämställdhet är en fråga som man behöver arbeta medvetet och aktivt med, det går inte att luta sig tillbaka och tro att det löser sig av sig självt. Arbetet tar tid och resurser men är helt klart värt det. Det är bevisat att det är lönsamt att vara ett jämställt bolag.

Åse Ericson, Sverigechef, Storytel

Åse Ericson, Sverigechef för ljudboksbolaget Storytel. Foto: Pressbild.

En grundförutsättning är att odla en inkluderande företagskultur som ser mångfald som en tillgång. Jobbar man dessutom inom tech, som verkligen tagit affären närmare kunden än någonsin, blir det då uppenbart att jämställdhet är affärskritiskt för att kunna se, möta och svara upp på kundernas behov på bästa sätt.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.