Under femton-poddaren om kattklubbar, Obama och oväntade drömgästen

I mer än tre år har Henric Smolak varje måndag levererat podden Under femton, som på under 15 minuter serverar ny kunskap om ett intressant område. Foto: Erik Schuss.

– Får jag Barack Obama som gäst så slutar jag podda. Då är det klart.  Det säger Henric Smolak, möjligen lite på skoj. Under tre och ett halvt års tid har han levererat komprimerad kunskap till lyssnarna varje måndag. Den röda tråden i alla samtal är digitalisering med slagsida åt tech men Henrics drömgäst lever väldigt långt borta från tech och startupvärlden.

Han var van att stå på scen och föreläsa för företag om vikten av personliga varumärken och om att skapa communitys för att nå ut. Men det närmaste Henric själv hade kommit att skapa ett community var när han drog igång en kattklubb på Facebook utan att ens tycka om katter utan bara för att han såg att det var populärt med katter på internet, och det vid den tidpunkten fortfarande fanns en kattcommunitylucka i Sverige. Det gör det inte i dag. 

– Jag tänkte att det var dags att leva som jag lär och poddformatet tilltalade mig. Att komprimera kunskap jobbade jag med nästan dagligen men att det blev en podd som initialt handlade mycket om tech berodde mest på att det fanns en lucka i utbudet. 

Löftet till sig själv och till lyssnarna var att varje måndag leverera en podd som på under 15 minuter serverar ny kunskap om ett intressant område. Det värsta som kunde hända var att ingen ville lyssna. Skeptikerna lät inte heller vänta på sig.

– Varför skulle jag starta podd? Vad skulle jag kunna tillföra som inte redan fanns? Det var många som ifrågasatte det jag gjorde men idag, mer än tre år senare är det ingen som undrar längre.  

 När Henric Smolak startade podden Under femton kunde han egentligen ingenting om hur man bygger en podd. Det räknade han med att kunna lära sig längs med vägen. 

– Jag har stött på detta hos flera personer som jag har intervjuat, att de inte kunde något om den branschen som de gett sig in i men att de haft relationer till området som ändå har varit avgörande. Exempelvis intervjuade jag en av grundarna till Kry som förklarade att han inte kunde ett dugg om sjukvården men att han genom att vara vårdkonsument ändå kunde gå in i detta bolagsbyggande med relevant input. Det var samma för mig, jag kunde inget om tekniken men jag hade lyssnat väldigt mycket på poddar.

Genom att titta på YouTube och att pröva sig fram lärde sig Henric att klippa, intervjua, komprimera, hur man får fram den röda tråden, hur man lyfter fram gästen och samtidigt tonar ner sig själv. Kontinuitet, kreativitet och ihärdighet ligger bakom dagens framgång för podden och Henric kan på sätt och vis känna igen sig i berättelserna som många av hans gäster vittnar om när de beskriver sin entreprenörsresa.

– Idag skäms jag när jag lyssnar på de första avsnitten, men vaddå, det är ju så det är. Man är inte proffs från början och det är samma känsla som när idag framgångsrika techentreprenörer tittar på den första versionen av sin produkt eller plattform. Den var inte komplett eller kanske ens bra men det var där det började. En röd tråd bland många av mina gäster är just berättelserna om ihärdigheten, att fortsätta trots motgång och att vara kreativ. 

Och kreativ har Henric verkligen varit inte minst när det gäller att hitta sätt att nå ut till fler lyssnare – en historia som han själv kallar för preskriberad idag. 

– En dag i tunnelbanan fick jag en idé. Att synas på de stora reklamtavlorna borde ju helt klart generera fler lyssnare till podden men det var ju inget jag hade budget för så jag kontaktade Clear Channels marknadschef med ett förslag. Om de lät mig synas i tunnelbanan på deras ändå outsålda utrymmen så skulle vi tillsammans i podden kunna diskutera räckvidd som ett case. 

Han nappade och Henric fick gratis 4000 ytor under en månad. Haken var att han själv behövde bekosta tryckkostnaden för planscherna. En betydande kostnad som en poddare med måttlig publik, och intäkter därefter inte hostar upp i brådrasket. Men Henric tog det ett varv till och erbjöd Dagens Media som han samarbetade med att få synas stort, och gratis, i tunnelbanan under en månad med sin logga. Det enda de behövde stå för var kostnaden för trycket. Sagt och gjort. Clear Channel fick sitt case och Dagens Media bra exponering i tunnelbanan – och antalet lyssnare för Under femton ökade rejält. Alla satt som vinnare. 

Från början var inte ambitionsnivån för podden knutet till antal lyssningar. Målet var att skapa relevant och spännande innehåll. Men med tiden började antalet lyssningar att trigga Henric mer och mer och skillnaden mellan att publicera och distribuera något blev tydligt för honom. 

– Jag minns att jag var nervös i början när jag skulle publicera ett poddavsnitt men insåg med tiden att det ju inte hände någonting bara för att ett avsnitt var publicerat. Det var distributionen som var nyckeln till att få lyssningar och här gäller det att vara kreativ. Jag har mitt samarbete med Dagens Media som är ett väldigt bra varumärke att ha i ryggen. Det skapar trovärdighet, har hjälpt mig att få gäster och är en plattform som även har hjälpt mig att nå ut.

Idag lägger Henric max fem-sex timmar i veckan på podden och då är det inklusive allt – förberedelser, inspelning, klippning. Även om just förberedelsebiten inte tar så lång tid som man kan tro, men det finns det en tanke bakom.

– Jag bjuder in gäster som gör saker som jag är genuint nyfiken på. Jag vill inte förstöra nyfikenheten genom att göra för mycket research innan utan jag vill behålla mitt intresse och ställa de där frågorna som man har när man inte vet så mycket. Jag tror ju att det är dessa frågor som lyssnarna också vill ha svar på.

Henric gillar ljud och tror att det kommer att växa på olika sätt. Tillgängligheten är större än med bild, det passar inte alltid att titta på rörligt men du kan ofta ha ljud i lurarna och produktionen är dessutom enklare att genomföra. 

Vad tror du om Clubhouse, är det en fluga eller är det här för att stanna?

– Jag tror starkt på Clubhouse och har själv varit med i en del paneler och modererat samtal. Det är ett bra komplement till liveradion och den inspelade podden. Detta är ett mellanting och en evolution av ljud som är här för att stanna. 

Idag får Henric många mejl varje vecka från människor som vill pitcha in sig själva som gäster i hans podd. Jagar folk gör han bara då det är specifika personer som han är ute efter att få med. Så vem är din drömgäst till podden?

– Jag måste ändå säga att det är kungen. Det skulle vara så intressant att få höra hans syn på tech och digitalisering, han som representerar den kanske mest konservativa och traditionella institutionen av alla i vårt samhälle. Och får jag Barack Obama till studion då slutar jag podda. Då är det liksom klart.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.