Energilagring hetare än någonsin – men många missuppfattar: ”Inte bara batterier”

Jonas Eklind, vd Azelio, ser ett ökat intresse för energilagring och tekniken bakom. Men fortsatt finns en del missuppfattningar. Foto: Pressbilder.

Energilagring har flugit upp som ett av de hetaste områdena inom tech. Men även om medvetenheten ökar är missuppfattningar om branschen fortfarande vanliga: ”Man måste förstå att energilagring inte bara handlar om batterier”, säger Jonas Eklind, vd i energilagringsaktören Azelio.

Att kunna lagra förnybar energi är en av vår tids största utmaningar. De senaste åren har flera aktörer med potentiellt revolutionerande teknik inom energilagring dykt upp på marknaden som beräknas sexfaldigas fram till 2030. En av dessa är svenska Azelio.

Det börsnoterade bolaget kan genom sin produkt TES.POD lagra förnybar energi från sol-, vind- och vattenkraft. Tekniken är byggd kring så kallad termisk energi och den över 200 år gamla uppfinningen Stirlingmotorn. Systemet möjliggör leverans av el och värme dygnet runt, även när det inte är sol eller blåser.

Azelio grundades 2008 under namnet Cleanenergy för att främst undersöka Stirlingmotorns tillämpningar. Men 2016 lade man om kursen för att helt fokusera på att ta fram en teknik för att lagra energi och, tillsammans med Stirlingmotorn, göra förnybar energi styrbar under dygnets alla timmar.

– Då var det väldigt få som fattade behovet av energilagring. ”Det är väl bara att köra sol- och vindkraft dygnet runt”, var en vanlig reaktion, säger Jonas Eklind, vd i Azelio sedan 2015.

Fått förfrågningar från alla kontinenter

Men nu är det annat ljud i skällan. Under förra året fick bolaget sin teknik verifierad och sålde sitt första kommersiella projekt. I februari tilldelades de en utmärkelse för sin hållbara teknologi av Solar Impulse Foundation och i mars plockade de in närmare 600 miljoner kronor i en riktad nyemission. Målet är att starta serieproduktion av produkten under slutet av 2021 för att sedermera nå en möjlig omsättning på 13 miljarder kronor per år, enligt egna uträkningar.

– Äntligen har världen fått upp ögonen för detta. Vi har fått förfrågningar från alla kontinenter förutom Antarktis. De senaste åren har vi fått lägga mycket tid på att sortera mellan lycksökare och de riktigt seriösa potentiella kunderna. Där har vi nu ett affärsutvecklingsteam som tar hand om detta, säger Jonas Eklind.

Men trots det ökande intresset finns fortsatt en hel del hinder för branschen, inte sällan i form av missuppfattningar.

– Den stora missuppfattningen är att energilagring är lika med batterier. Batterier är jättebra på att leverera hög effekt under kort tid. Men är dyra att lagra energi i. Ska man dessutom lagra mycket energi i batterier så blir det väldigt dyrt, och ännu sämre är de i samband med solenergi.

Kritiserar fega beslutsfattare

En annan utmaning är att få beslutsfattare och politiken att ta ordentliga steg mot den nya tekniken. Där förespråkar Jonas Eklind tuffare krav på marknaden och mer modiga beslut.

– Alla inser fördelarna men det gäller att våga ta steget. Det som behövs är en mer tydlig kostnad på att släppa ut CO2. Det som finns i dag motsvarar inte den skada som utsläppen gör på vår miljö. Det funkar bra på transportsidan, men skulle behövas på alla områden. Visst, det är en enormt stor apparat som ska på plats och många ömma tår som man måste trampa på, men generellt finns det för stor rädsla för förändring.

Ytterligare brister ser han i den politiska diskussionen, där frågan i Sverige ofta tenderar att handla om elbrist eller icke elbrist och kärnkraft eller inte kärnkraft.

– Visst, det finns ingen elbrist på totalen. Räknar man på hur många megawattimmar vi producerar så är det inga problem, men du vill ju ha din megawatt på en given plats på en given tidpunkt. Ska man gå helt över på förnybart, som är det enda alternativet för vår hälsa och den biologiska mångfalden, så måste energilagringen med, säger Jonas Eklind och fortsätter:

– I Sverige verkar vi inte ha förstått att förnybart inte är styrbart och blir sedan förvånade när det inte fungerar så bra. Jag brukar säga det att vi tror att vi har ett fungerande energisystem, men vänta bara. Redan den här vintern har vi sett början på detta med skenande priser och effektbegränsningar.

“Har inte råd att vänta på ombygge”

Men Azelio ser inte sin teknik som den enda lösningen. För att förnybar energi ska nå sin fulla potential krävs en frodig marknad av olika tekniker som samkör, både på central och lokal nivå, enligt Jonas Eklind.

– Vi behöver flera decentraliserade teknologier samtidigt, även i till synes stabila energisystem. De centrala systemen är inte byggda för omställningen till förnybart, den omfattande elektrifieringen eller det nya beteendet hos konsumenterna. Dessa kommer ta lång tid att bygga om och så lång tid har vi inte råd att vänta.

Lyckligtvis ser han ett skifte i attityden kring detta och tillsammans med det ökande intresset för energilagring i stort har Azelio förhoppningar om att bli en global spelare inom några år. En resa som Jonas Eklind tidigare genomgått i en helt annan bransch.

På 90-talet var han med att sälja in ny teknologi i mobiltelefoner för att hindra att tekniken slogs ut av signaler från antenner. På två år gick lösningen från 0 till 60 procent av världsmarknaden och nu hoppas han på repris inom energilagringen.

– Det går absolut att dra paralleller, men här gör vi kanske en ännu större insats för mänskligheten, säger han.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.