Sextech på frammarsch – de lyfter kvinnlig lust genom audioerotik

Grundarna bakom BlancheStories: Beatrice von Schwerin, Lisa Leuhusen och Catja Löfgren. Foto: Pressbild.

Avsaknaden av ett kvinnligt perspektiv på sex och lust i underhållningsbranschen är tydligt. Det är något som grundarna bakom BlancheStories vill ändra på. Nu har de skapat Skandinaviens första audioerotiska plattform.

Appen, som lanserades på alla hjärtans dag i år, samlar korta historier med fokus på kvinnlig njutning och välmående. Något som grundartrion Beatrice von Schwerin, Catja Löfgren och Lisa Leuhusen saknat efter flera års erfarenhet inom olika delar av underhållningsbranschen.

– Sex och lust är ett område som domineras av män. Kvinnliga perspektiv är något som historiskt saknats, men de senaste åren har ett skifte skett och kvinnors lust har fått en arena och det vill vi vara med och bidra till ännu mer, säger Beatrice von Schwerin, vd i Blanche Media, bolaget bakom BlancheStories.

Det var hon som fick idén till plattformen när hon jobbade som filmproducent i Los Angeles. Efter sex år där och totalt dryga 20 år i filmbranschen gick så flyttlasset hem till Sverige igen och en satsning som entreprenör inom sextech.

– Det är mycket prat om att kvinnor är mer försiktiga än män, men vi pratade ihop oss och sa ”nu kör vi”. Men så smög sig försiktigheten på ändå och vi drog lite i handbromsen för att undersöka produktens kvalité. Tillslut tänkte vi om igen och satte ett slutdatum för att inte hålla tillbaka något mer. Det är bättre att få ut en produkt och utveckla den efter hand.

Sextech på snabb uppgång

Och det är en satsning rätt i tiden. Sextech växer snabbt och industrin värderas globalt till över 30 miljarder amerikanska dollar och tillväxten väntas fortsätta. Enligt Forbes kan industrin vara värd 122 miljarder amerikanska dollar om fem år.

– Vi var egentligen redo att lansera under hela 2020, men sedan kom coronaviruset i vägen. Men nu står vi här och tittar på en framtid som ser ljus ut, säger Beatrice von Schwerin.

Varför har sextech och kvinnliga perspektivet på lust ökat först nu?

– Det har möjligen med de sociala mediernas frammarsch att göra. Det blir väldigt ofiltrerat och har öppnat upp för en dialog. Något som givit folk som jobbat med produkter inom vårt område en plattform. Sedan har ju erotik och romance blivit socialt accepterat på ett annat sätt. Det har blivit mer rumsrent helt enkelt.

BlancheStories vill bort från lack och läder

Vad kan ni bidra med där?

– Vi vill öppna upp en dialog om att ta tillbaka romantiken. Att sex inte behöver vara pang på och med något våld inblandat. En bild som oftast har sin grund i porrindustrin och vi vill visa att sex faktiskt kan vara vanilj och härligt.

BlancheStories publicerar varje vecka nytt content, både i serieformat och självstående verk, skrivna av egna skribenter. Historierna är 5–15 minuter långa och ska lämpa sig för så kallad ”in between moments-lyssning”. Målgruppen är främst kvinnor mellan 25 och 55, men alla är välkomna.

– Vi har valt att börja med hetero och lesbiska historier och sedan utvecklar vi det därifrån. Vi har haft användare som lyssnat tillsammans med sina partners. Det är upp till var och en hur man vill lyssna, säger Beatrice von Schwerin.

Spår fortsatt breddande av branschen

Vilka har varit era största utmaningar?

– Det var från början att få in pengar. Folk var supersugna men med pandemin drog de öronen åt sig. Sedan har det vänt igen och de finansiella delarna har löst sig. En annan utmaning är att bemöta fördomarna om branschen. Sex och erotik behöver inte bara vara lack och läder, och det försöker vi komma bort ifrån.

Vad är målet med BlancheStories?

– Målet är att våra lyssnare ska känna att de är med på vår resa som bolag. Vår dröm är att nå ut brett i Sverige och att bli ett namn som folk känner till. Vi planerar även en möjlig expansion till andra marknader. Vilka det blir och vilka språk vi ska inrikta oss på diskuterar vi just nu.

Vilka är de senaste trenderna inom sextech?

– Det kommer att komma fler alternativ och produkter, både på den skandinaviska och internationella marknaden. Att vi lanserat den första plattformen för audioerotik i Skandinavien är bara början. Det är superspännande och det kan inte komma nog med produkter och kvinnor som ser till att vår lust och sexualitet normaliseras. Sedan är ljudet i sig en trend, och det är skönt att vi rör oss bort från att bara chatta och i stället börjar prata med varandra, säger Beatrice von Schwerin.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.