Entreprenörskap, innovation och hållbarhet i fokus på Techarenan Entrepreneur’s Convention

Inspirerande och lärorikt när Techarenan Entrepreneur’s Convention hölls i Stockholm. Foto: Tommy Fondelius.

Under två dagar samlades några av Sveriges främsta entreprenörer för att diskutera inspirerande och aktuella ämnen. Panelsamtal varvades med expertseminarier under det direktsända evenemanget Techarenan Entrepreneur’s Convention.

Innovation och entreprenörskap låg som vanligt till grund för samtliga diskussioner på scen under tvådagarseventet, och alla med hållbarhet som ett underliggande tema. I samtalen varvades förutsättningar, utmaningar och möjligheter för företagsbyggande i Sverige

Hur kan AI bidra till kompetensutveckling, utbildning och accelerera lärandet? Den frågan diskuterades i ett panelsamtal med Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, Anna Nordell-Westling, medgrundare SanaLabs, Karin Thurberg, AI expert Huawei och Aurore Belfrage, senior rådgivare på AI Sweden.

– Jag är alldeles övertygad om att AI kommer att spela roll i lärandeprocessen om vi blickar framåt. Det kommer att öppna upp för fler människor att få tillgång till utbildning och till att flera kan få lyckas i skolan, sa ministern Matilda Ernkrans.

AI blir nyckeln för att lyckas

Något som styrktes av Anna Nordell-Westing som berättade att studier visar att ifall vi får möjlighet att med hjälp av AI lära oss på ett individanpassat sätt så lär vi oss samma innehåll på halv tiden och man kommer ihåg innehållet tre gånger längre jämfört med traditionell utbildning där alla får samma typ av undervisning.

Utbildning och kompetensutveckling kommer att ta en allt större roll i yrkesverksamma människor liv. Och AI blir nyckeln för att lyckas och en förutsättning för att klara hållbarhetsmålen.

– Vi lever med två stora pågående transformationer, digitaliseringen och omställningen till ett fossilfritt samhälle, som båda har enorm påverkan på arbetsmarknaden och om vi inte löser omstruktureringen som detta kommer att innebära av arbetsmarknaden så kommer vi inte att klara hållberhetsmålen, menade Aurore Belfrage.

Det fina och svåra med att växa snabbt

I panelen ”Skapa momentum och nå hypertillväxt” pratade Erik Gatenholm, vd och medgrundare Cellink, Petra Ringström, medgrundare Steamery och Erik Martinson, vd och medgrundare, Svea Solar om byggandet av en organisation ämnat för global expansion och hur man samtidigt behåller kontrollen när det går fort.

– Det handlar om att hela tiden växa med bolaget och ha rätt mind-set för den period man är i som bolag. Att se till att man bygger för framtiden och tänker ganska stort och har bråttom, sa Erik Martinson på Svea Solar.

Att växa sig stora pratades det även om i panelen ”Vägen till en miljon användare”. Där diskuterade Maria Hedengren, vd Readly, Patrik Nybladh, grundare G-loot, Filip Tröger, vd och medgrundare Flarie och Johan Svanberg, vd Record Union om hur, efter tillväxtresan, behåller sina kunder och användare.

Bolagen som vill förändra matindustrin

Ett annat återkommande ämne under dagen var hållbarhet i alla dess former, inte minst i Foodtech-panelen. Där pratade Erik Wallin, vd och medgrundare Northfork, Elsa Bernadotte, medgrundare Karma, Anton Johansson, CFO på Mycorena och Hanna Thofelt Lindström, komminikationschef på Matsmart om hur det är att försöka förändra en hel bransch och samtidigt skapa nya hållbara beteenden.

– Många tror att vår modell är enkel, men att faktiskt förändra ett beteende, både på konsumentsidan och industrisidan, är i slutändan väldigt svårt, sa Elsa Bernadotte på Karma.

Ett annat svårnavigerat ämne – att som bolag bli förvärvad – diskuterades i panelen med Caroline Fjellner, grundare av &frankly, Jon Persson, vd och grundare Cygni och Jacob Pihl, grundare av Allrise, som alla nyligen köpts upp av större aktörer.

Trion pratade om svårigheterna med att inte kunna förbereda sina medarbetare under förvärvsprocessen och utmaningen med att behålla sin företagskultur i det nya sammanhanget.

Lyckade plattformar och värdefullt data

I panelen ”Konsten att bygga ett plattformsbolag” pratade Gustav Lundberg Toresson, vd och medgrundare Memmo, Adam Aljaraidah, vd och medgrundare Virkesbörsen och Matilda Waara Holmqvist, marknadschef för Globhe om utmaningen med att skapa en helt ny marknad, hur man skaffar kunder till den samt att knyta till sig aktörer till plattformen.

Till sist diskuterades hur man skapar värde via den stora mängden data som bolag har tillgång till i dag. I panelen med namnet ”Monetizing Data” möttes Anders Lundgren, vd och medgrundare Valu8, Daniel Gadd, vd Position Green och Jonas Ehne, vd och grundare Goava. Samtliga bolag jobbar med data som produkt och tillsammans pratade de om vad som krävs för att göra data så värdefull att någon vill köpa den.

Experternas insikter och tips

Vid sidan av panelsamtalen hölls även expertseminarier, så kallade Knowledge Tracks. Det handlade bland annat om kompetensförsörjning i tillväxtbolag då Fortnox och Sara Nylén, HR-chef samt Magdalena Hallbrandt, utvecklingschef, pratade om rekrytering och kompetensoptimering av den befintliga personalen när man som bolag växer väldigt snabbt.

I ett annat Knowledge Track pratade Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef SME på Exåportkreditnämnden, EKN och Giovanni Fili, vd och grundare Exeger, om hur statlig lånefinansiering och garantier för tillväxtbolag fungerar.

Missade du något från eventet? Se allt från Techarenan Entrepreneur’s Convention här.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.