“Vi kan lära oss 100 gånger mer med AI och individanpassning”

Moderator Linda Nyberg, Karin Thurberg, AI-expert Huawei, Matilda Ernkrans, Minister för högre utbildning och forskning, Aurore Belfrage, senior rådgivare AI Sweden och Anna Nordell-Westling, medgrundare SanaLabs. Foto: Tommy Fondelius.

Hur kan AI hjälpa oss att lära oss mer och fortare, och vilka förutsättningar finns för att implementera de nya verktygen i vår kompetensutveckling? Det var frågor som benades ut ett av panelsamtalen på Techarenan Entrepreneur’s Convention 2021.

AI och utbildning var huvudfokus i panelen som bestod av Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, Anna Nordell-Westling, medgrundare SanaLabs, Karin Thurberg, AI expert Huawei och Aurore Belfrage, senior rådgivare på AI Sweden.

Det pratades bland annat om de nya verktygens ökande roll den senaste tiden, men även framöver.

– Jag är alldeles övertygad om att AI kommer att spela roll i lärandeprocessen om vi blickar framåt. Det kommer att öppna upp för fler människor att få tillgång till utbildning och till att flera kan få lyckas i skolan, sa ministern Matilda Ernkrans.

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning. Foto: Tommy Fondelius.

Lär oss snabbare och kommer ihåg mer

Det styrktes av Anna Nordell-Westing från Sana Labs som tillhandahåller en AI-plattform för individanpassad kompetensutveckling. Något som flera stora företag världen över implementerat.

Bolagets erfarenheter visar att AI och individanpassade metoder kan leda till att vi lär oss innehåll på halva tiden jämfört med traditionell utbildning. Dessutom kommer man ihåg innehållet tre gånger längre.

Anna Nordell-Westling medgrundare Sana Labs. Foto: Tommy Fondelius.

– Om vi leker med tanken att alla vi som gått grundskolan och gymnasiet fått möjligheten att lära oss individanpassat så hade vi lärt oss 100 gånger mer. Något som nästan inte går att ta in. Med vår teknik så ser vi till att alla når full kompetens, sa Anna Nordell-Westling.

AI inom flera parallella trender

Men vilka förutsättningar finns för att implementera dessa nya lösningar i dag? Frågan gick över till Karin Thurberg på Huawei.

– För att läroplattformar, som den som Sana Labs har, ska fungera så behöver vi ju ha tillgång till en bredbandsinfrastruktur. I Sverige har vi ju som mål att 100 procent av befolkningen ska ha tillgång till 30 megabit per sekund år 2025 och 98 procent ska till och med ha tillgång till 1 gigabit per sekund, alltså 5G-hastighet. Men det ser ju annorlunda ut i andra delar av världen.

Karin Thurberg, AI-expert på Huawei. Foto: Tommy Fondelius.

Samtidigt som utbildning och kompetensutveckling blir allt viktigare, blir AI parallellt även nyckeln för vår och klimatets överlevnad.

– Vi lever med två stora pågående transformationer, digitaliseringen och omställningen till ett fossilfritt samhälle, som båda har enorm påverkan på arbetsmarknaden och om vi inte löser omstruktureringen som detta kommer att innebära av arbetsmarknaden så kommer vi inte att klara hållbarhetsmålen, sa Aurore Belfrage.

Aurore Belfrage på Techarenan Entrepreneur’s Convention. Foto: Tommy Fondelius.
Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.