Bayn blev Humble – offensiv förvärvsturné fortsätter

Simon Petrén, vd för Humble Group, tidigare Bayn. Foto: Pressbild.

På ett år har en av börsens yngsta vd:ar lyckats med 11 uppköp, en aktieuppgång på över 1 000 procent samt genomgått ett namnbyte. Nu vill Simon Petrén och nya Humble Group ta nästa steg med en fortsatt offensiv förvärvsstrategi.

Det kan hända mycket på ett år, något som Simon Petrén, 31, verkligen blivit varse. För lite mer än ett år sedan köptes hans foodtech-bolag Pändy, med sitt sockerreducerade godis, upp av noterade Bayn. Han blev en av bolagets största ägare och har i dag vd-stolen som en av börsens yngsta.

Kort efter uppköpet av Pändy presenterades koncernens nya strategi, att genom förvärv växa till en federation för entreprenörer inom framtidens FMCG, alltså snabbrörliga konsumentvaror. 11 förvärv och en aktietillväxt på över 1 000 procent senare är det nu dags för nästa steg.

– Marknaden är i stort behov av förändring. Den mänskliga hälsan och klimatet har hamnat i fokus, och det är inte trender, utan kommer snarare bara bli än mer viktigt i takt med att vi utvecklas. Dessutom är branschen lite förlegad. Det är en marknad som historiskt har skyddats av några få stora aktörer, säger Simon Petrén.

Vill bli den ödmjuka spelaren

Som en del i den nya satsningen har koncernen även bytt namn, inspirerat av ett av de senaste förvärven, The Humble co med miljövänliga bambutandborstar som mest kända produkt. Bakom bolaget finns entreprenören Noel Abdayem som Simon Petrén följt och känner sedan tidigare. Tillsammans insåg de att de kunde göra stor nytta.

– Med Humble täcker vi även andra delar av marknaden och öppnar upp en helt ny vertikal. Målsättningen om att vi vill bygga något stort och internationellt gör vi tycker att Humble som namn är väldigt passande. Det är en gigantisk marknad som behöver förändras och här hoppas vi kunna bli den ödmjuka, schyssta spelaren som gör det på ett annorlunda sätt än man gjort tidigare. Värdegrunden har fokus på den mänskliga hälsan, hållbarhet och innovation, vilket även är en del av koncernens DNA. säger Simon Petrén.

Det nya Humble Group kommer nu att fokusera på tre huvudområden: ”Foodtech”, alltså den rent funktionella delen och näringen i produkterna, ”Eco sustainability”, hållbarhet och ”Vegan”, den emotionella delen om att undvika animaliska produkter.

Förutsättningen för nya förvärv

Den tidigare förvärvsstrategin från Bayn ligger kvar och i samband med de senaste fem förvärven i april tog koncernen även in 502 miljoner kronor i en nyemission, där man fick in flera ny långsiktiga institutionella spelare.

– Vi skulle inte ha tagit in det här kapitalet om vi inte hade som ambition att växa. Det finns ingen anledning att låta pengarna brinna i fickan. Vi började förra året med ett ganska blankt papper och har nu etablerat en stark plattform för att fortsätta resan, säger Simon Petrén.

Men de som blir förvärvade behöver inte oroa sig för att släppa sina livsverk för gott. Humble Groups mål med förvärven är nämligen att integrera entreprenörskapet och även få in nya perspektiv och idéer.

– Under vår flagg finns enorm potential. Det vi kräver är att entreprenörerna vill ta nästa steg i sin bolagsresa, inte kliva av. Det är en förutsättning för oss att de vill vara kvar, och tillsammans kan vi skapa något ännu bättre. Det ger en större möjlighet att påverka, säger Simon Petrén.

Cirkeln sluten i godisfabriken

Ett av bolagen i de senaste förvärven är Grahns Konfektyr som bland annat tillverkar sockerreducerat godis. Ett uppköp som sluter en cirkel för Simon Petrén eftersom det var hos Grahns som hans bolag Pändy gjorde sina första tester.

– Man kan nästan tro att det är ett uppköp av nostalgiska själ, och visst är det kul att sluta cirkeln på det sättet. Samtidigt är det här ett förvärv som stärker vår produktion och vi får in ännu mer kompetens. Jag skulle även vilja påstå att det är Europas finaste godisfabrik och det ska bli mycket spännande att se vad vi kan utveckla för nya produkter tillsammans.

Vad kommer vara nästa stora grej för medvetna konsumenter?

– Vår utgångsposition är att vi vill vara i framkant för hållbara produkter som främjar den mänskliga hälsan. Exakt vad det är i framtiden har inte jag nån aning om, det enda jag vet är att det kommer förändras hela tiden. Sockerfritt och socker-reducerat står för omkring 1 procent på marknaden i dag. Enligt mig borde det vara 95 procent, och dit tror jag att vi kommer så småningom. Det är bara att titta på sockerfri dryck och den utveckling som varit i den kategorin senaste åren.

Hur ska ni nå visionen om att bli en av de stora spelarna nu då?

– Med hårt arbete och tid. Det är en enorm marknad, och jag är ödmjuk inför att vi inte kommer kunna bygga den här marknaden själva. Vi har många färdiga produkter och teknikutveckling som vi kan bidra med. Ju större vi blir desto mer kan vi påverka. Jag ser ljust på framtiden och sover gott om nätterna, samtidigt skrapar vi bara på ytan än så länge. Det finns mycket kvar att göra.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.