Data, beteende och flexibilitet – knäck koden för att nå en miljon användare

Maria Hedengren, vd Readly, Johan Svanberg, vd Record Union, Filip Tröger, vd och medgrundare Flarie och Patrik Nybladh, vd och medgrundare G-loot. Foto: Tommy Fondelius.

Hur bygger man en stor användarbas till sin plattform? Hur behåller man sina användare och hur får man basen att växa ytterligare? Det avhandlades i ett panelsamtal på Techarenan Entrepreneur’s Convention om vägen till en miljon användare.

Att bygga upp en plattform är en sak. Att få folk att använda den är en annan. Att sedan få dem att stanna kvar samtidigt som användandet på din plattform fortsätter att öka är ytterligare utmaningar.

Utmaningar som deltagarna i panelen “Vägen till en miljon användare” har knäckt.

– Vi tittar hela tiden på hur vi kan göra vår tjänst bättre för varje person och ser det som en strategi för tillväxt. Om du till exempel gillar basketspel så tittar vi på hur vi kan förbättra den typen av spel ännu mer och få dig att spela mer. Något som i slutändan ger värde för våra betalande kunder, alltså annonserande företag, säger Filip Tröger, vd och medgrundare till advergamingplattformen Flarie.

“Data är allt”

Patrik Nybladh, medgrundare till en annan plattform kopplat till spel, e-sportsplattformen G-loot, tar upp data och analysen kring som en nyckel.

– Data är allt, utan det går det inte att växa. Vi kör med en modell som vi kallar Donald Trump. Det låter hemskt, men hur blev han president egentligen? Jo, han valde ut sina användare, i det här fallet väljare, och sedan riktade han specifika budskap till varje potentiell väljargrupp. Det handlar om rätt content till rätt person på rätt plats. Den typen av data gör att du sänker dina kostnader enormt för att få in användaren till plattformen. Därefter gäller det att skräddarsy vad du vill att användaren ska göra på plattformen, från dag 1 och framåt.

Maria Hedengren, vd på Readly som samlar tidsskrifter och magasin på sin plattform håller med om datans vikt och värde.

– Samma sak här, vi har ju ackumulerat över 34 miljarder datapunkter hittills och tittar hela tiden på hur vi kan använda denna datan mer. Vi har en detaljerad och lång lista med olika beteenden som korrelerar med de olika datapunkterna. Vi vet exakt hur många magasin du ska öppna de första sju dagarna för att öka chansen att du blir en återkommande kund.

Filip Tröger, Flarie, Maria Hedengre, Readly, moderator Linda Nyberg, Patrik Nybladh, G-loot och Jonas Svanberg, Record Union. Foto: Tommy Fondelius.

Men det gäller även att vara flexibel, något som Record Union är ett exempel på. Bolaget möjliggör för artister som inte är kopplade till något musikbolag att distribuera sin musik online.

– Vi ändrade vår affärsmodell ganska nyligen. Streamingen av musik har lett till ett annat beteende kring hur man släpper musik och det sker mer i ett löpande flöde. Därför har vi nu en prenumerationsmodell där användaren betalar en månadsavgift och därefter kan släppa så mycket musik den vill.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.