Konsten att bygga en plattform: “Tar tid att få snöbollen att rulla själv”

Matilda Waara Holmqvist, Globhe, Adam Aljaraidah, Virkesbörsen och Gustav Lundberg Toresson, Memmo. Foto: Tommy Fondelius.

Vad är egentligen nyckeln till att bygga ett lyckat plattformsbolag? Hur knyter man aktörer till sig och hur skaffar man kunder när en helt ny marknad ska skapas?

Det kan vara svårt att veta i vilken ände man ska börja när man bygger ett bolag som har sin bas i en digital plattform där kunder och säljande aktörer ska mötas. Vilken affärsmodell ska väljas? Bör man gå på potentiella kunder eller aktörer först och hur gör man med marknadsföringen?

Några som fått räta ut dessa frågetecken är deltagarna i panelen “Konsten att bygga ett plattformsbolag” vid eventet Techarenan Entrepreneur’s Convention.

Gustav Lundberg Toresson är vd och medgrundare i Memmo som via sin plattform erbjuder videohälsningar från kändisar. Bolaget har bara varit igång i drygt ett år men har, förutom Sverige, redan etablerat sig i flera länder i Europa, där UK är den största marknaden, samt i Kanada.

På den korta tiden har sättet de knyter till sig nya kändisar ändrat sig markant.

– I början var det “superscrappy”. Vem känner nån som känner nån som kan höra av sig till en agent, men nu är den starkaste faktorn i stället att aktörer refererar in sina vänner, säger Gustav Lundberg Toresson.

Gustav Lundberg Toresson, vd och medgrundare Memmo. Foto: Tommy Fondelius.

Inspiration av Blocket

På liknande sätt har Adam Aljaraidah och hans Virkesbörsen fått lära sig den hårda vägen. Deras plattform är en marknadsplats där skogsägare kan möta potentiella köpare av skog. En minst sagt traditionell bransch.

– Vi startade ju något helt nytt, så vi fick lära oss ganska mycket av tidigare “nya marknadsplatser”, och det vi alltid fick höra var att det tar tid. När min morbror skulle sälja sin bil för x antal år sedan så ringde Blocket upp och frågade om de fick lägga ut den på sin sajt. Då tänkte jag: “Om blocket fick börja så, så måste vi också det”. Och det tankesättet var kvar tills vi nu nått den positionen där snöbollen rullar av sig själv, säger Adam Aljaraidah, vd på Virkesbörsen.

Adam Aljaraidah, vd och medgrundare, Virkesbörsen. Foto: Tommy Fondelius.

Globhe är plattformen som tillhandahåller flertalet tjänster kopplade till drönarfoto. Användningsområdet är stort och kunderna är allt ifrån myndigheter och organisationer till privata företag som vill ta del av data och information framtaget via drönarfoto.

– Användningsområdet är stort och vår målgrupp är väldigt bred, men vi har ju även ett väldigt brett spektra av samarbetsaktörer, alltså drönarpiloterna. Det är allt ifrån den enskilda frilansande drönarpiloten till de större pilotföretagen, och det är mycket research som ligger bakom den basen av aktörer som vi fått in. Men vi ser ju nu att nätverket lett till att våra piloter skaffat sig egna nätverk, alltså en positiv våg genom plattformen, säger Matilda Waara Holmqvist, CMO på Globhe.

Matilda Waara Holmqvist, CMO på Globhe. Foto: Tommy Fondelius.
Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.