Raketerna om nyckeln till hypertillväxt: “Tänk stort och ha bråttom”

Hypertillväxt-panelen med Petra Ringström, Steamery, Erik Gatenholm, Cellink och Erik Martinson, Svea Solar. Foto: Tommy Fondelius.

Hur bygger man en stark organisation som kan driva en global expansion, och hur behåller man egentligen kontrollen när man växer väldigt snabbt? Här är tre bolag som sitter inne på svaren.

Att expandera och ta sig ut i världen är något som de flesta nya bolag siktar på. Men för vissa går det fortare än för andra.

Tre bolag som verkligen gjort den snabba resan uppåt samlades i panelen “Skapa momentum och nå hypertillväxt” vid eventet Techarenan Entrepreneur’s Convention.

Men hur går det till, finns det något recept?

– Det handlar om att växa med bolaget och ha rätt mindset för den period man är i som bolag. Samtidigt måste man se till att man bygger för framtiden och tänker ganska stort samt att man har bråttom. Det tror jag är viktigt om man vill göra nytta, säger Erik Martinson, vd och medgrundare för Svea Solar. Solcellsbolaget med helhetslösningar med allt ifrån elbilsladdning till batterilagring.

Erik Martinson, vd och medgrnudare Svea Solar. Foto: Tommy Fondelius.

Viktigt att fira milstolpar

Det handlar även om att mitt i den snabba resan framåt kunna stanna upp och fira milstolparna på vägen. Något som Erik Gatenholm, vd och medgrundare på Cellink kan garantera. På fem år har de blivit ett världsledande biokonvergens-bolag som nu tittar på hur man kan hitta lösningar på globala sjukvårdsproblem som cancer.

– Man ska alltid fira de milestones som man når, stora som små. Det är viktigt när man expanderar som bolag att ta tid att reflektera över de bra sakerna som vi lyckats med och för det oerhört hårda arbete som vi alla lägger ner.

Erik Gatenholm, vd och medgrundare, Cellink var med på länk.

Men går det att behålla kontrollen när allt går så fort? Eller är det bara att släppa på och hänga med?

– Vi jobbar mycket för att skynda långsamt, vi vill så klart växa mycket, men i vår egen takt. Vi tittar mycket på vad vi är bra på internt och vad vi behöver outsourca. Men då är det viktigt att de delar vår passion och driv och förstår vad vi vill förmedla, säger Petra Ringström, medgrundare för klädvårdsbolaget Steamery som hittills bara växt organiskt.

Petra Ringström, medgrundare för Steamery.
Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.