De vill strukturera upp idrottsvärlden med tech: ”Fullt kaos, även på elitnivå”

Mats Kraitsik, vd och medgrundare för 360Player som vill rita om spelplanen för idrottsverksamhet. Foto: Press/Shutterstock.

360Player erbjuder en heltäckande plattformslösning för idrottslag. Fokus är till en början på fotbollen där problem med osunt ledarskap och struktur är vanligt, även på allra högsta nivå.

Sportstech är på frammarsch. Under begreppet faller allt ifrån träningsappar till avancerad teknik för elitidrott samt olika typer av plattformar. Till den sistnämnda kategorin hör svenska 360Player som via sin plattform vill rita om den globala spelplanen för barn- och ungdomsidrott.

Bolaget grundades i problemet med dåligt ledarskap och att resultat ständigt prioriteras över utveckling, något som får förödande konsekvenser.

– Vi har studerat detta globalt för olika sporter och det är katastrof. I snitt selekteras 50 procent av alla idrottande barn bort. Vi började i stället titta på hur vi kan ge alla spelare eller utövare chansen att nå sin fulla potential, säger Mats Kraitsik som tillsammans med sonen Alexander Kraitsik och Per Mattsson, docent på Karolinska institutet, grundade 360Player år 2014.

Storklubbar som kunder

Plattformen, som lanserades under 2020, är en helhetslösning för klubbar och samlar kommunikation, administration, statistik samt videoanalys under samma tak. Den är samtidigt ett verktyg för individanpassad träning där data och vetenskap kan visa vad enskilda utövare bör träna mer på.

Hittills har fokus enbart legat på fotboll och bolaget har knutit till sig en rad klubbar på toppnivå som implementerat plattformen på delar av sin ungdomsorganisation. Bland annat engelska Liverpools verksamhet i USA och senast spanska Atletic Club.

– Man tror ju utifrån att de största klubbarna ska ha koll på läget, men på många håll är det fullstängt kaos. Problemet är att man driver ungdomslag som om de redan är proffs. Ofta är tränarna unga människor utan egentlig erfarenhet av barns utveckling och bristen på ledarskap är slående, säger Mats Kraitsik och fortsätter:

– Det vi gör med vår plattform är att ge ledarskapsverktyg. Bland annat för att öka på kommunikation och feedback. Något som vi vet stimulerar den individuella utvecklingen.

Men 360Player vänder sig även till de mindre lokala klubbarna där ideella krafter styr och ledarna ofta är föräldrar utan kunskap och verktyg för struktur.

Ger sig även in i fintech

Plattformen finns i dag tillgänglig i 14 länder och tillväxten är snabb. Trots att stora delar av marknaden varit nedstängd har över 20 000 nya användare tillkommit under året.

– Ambitionen är att växa på flera marknader geografiskt, men även inom fler sporter. Samtidigt fortsätter vi att utveckla produkten hela tiden, säger Mats Kraitsik.

Som en del i utvecklingen planerar bolaget att inom kort släppa en fintech-modul som blir den administrativa delen i plattformen. Ett sätt för klubbar och föreningar att få in medlemsavgifter och skapa nya affärsmodeller på.

– Vårt mål är att bygga ett lönsamt sport- fintech- och impactbolag på global nivå som är sprungna ur ”good cause”. Samtidigt aktar vi oss från att tycka så mycket. Vi använder data, statistik och vetenskap och vill att klubbarna ska kunna styra sin verksamhet på sitt sätt, utifrån detta, säger Mats Kraitsik.

“Tror man ska ha data till allt”

Just data och ny teknik blir allt vanligare inom sportens värld. Tidigare har det nästan uteslutande skett på högsta nivå där resurser finns, men nu letar det sig ner på alla nivåer. Något som inte bara är positivt, enligt Mats Kraitsik.

– Man tror att man måste ha data för allt, men man vet inte vad man ska göra med den. Det är just det vi försöker vända på med vår plattform, att skapa nytta och insikter med data.

Vilka är de senaste trenderna inom detta?

– Video är något som exploderar. Många stora investeringar framöver kommer vara kring video kopplat till AI. Och även det kommer sprida sig nedåt i åldrar och nivåer.

Vad mer kan man lösa inom idrott med ny teknik?

– Det man tittar mycket på är att man med data ska kunna undvika skador. På ungdomsnivå tittar vi på det här med hur man ska förstå en ungdoms mognad i olika faser. Allt för att få balans för individen där det fysiska blandas med allt ifrån sömn till det sociala. Sedan har vi det här med hjärnan och förmågan ta beslut. Här har vi inte kommit någonvart och vi måste titta på hur vi optimerar detta. Här behövs mycket mer utbildning generellt inom ungdomsidrotten.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.