Foodtech-trend – men fortsatt stor okunskap om branschen: “Förvånansvärt få som vet”

Elsa Bernadotte, Karma, Hanna Thofelt Lindström, Matsmart, Erik Wallin, Northfork och Anton Johansson, Mycorena. Foto: Tommy Fondelius.

Hur ändrar man beteenden i en bransch med djupt rotade traditioner, både på konsument och industrisidan? Det är något som företagen i Foodtech-panelen på Techarenan Entrepreneur’s Convention brottas med, samtidigt som de ser stora framsteg.

– Människan i sin natur är svår att förändra och livsmedelsinköpen är en extra tuff bastion att rå på. Beteendevetare säger ju att det tar två månader att förändra ett beteende och det måste ge positiva effekter för att de ska bli varaktiga, konstaterar Erik Wallin, vd och medgrundare för Northfork som med sin plattform erbjuder dagligvaruhandeln att sälja livsmedel online via recept.

De har växt enormt senaste tiden och har sedan ett år tillbaka, bland andra, amerikanska jätten Walmart som kund.

Erik Wallin, vd och medgrundare, Northfork. Foto: Tommy Fondelius.

– Utifrån vårt perspektiv så har ju pandemin tvingat konsumenter att handla mat online och hittat positiva effekter med det och kommer därför också stanna kvar, säger Erik Wallin.

Står för stor del av koldioxidutsläppen

Ett annat bolag som växt stadigt är Karma som med sin app vill minska matsvinn. Inom problematiken i matindustrin har de identifierat två huvuduppgifter.

– Det ena är att utbilda och sprida information. Det är förvånansvärt få som verkar veta om att matindustrin står för 26 procent av allt koldioxidutsläpp medans flyget står för 2 procent. Den andra delen är att lyfta alternativa lösningar och substitut. Hela diskussionen har gjort att mycket ansvar hamnar på konsumenterna och vi vill i stället ta över en del av ansvaret och leverera positiva lösningar för både konsumenter och industrin, säger Elsa Bernadotte, medgrundare i Karma.

Elsa Bernadotte, medgrundare, Karma.

På liknande sätt jobbar Matsmart som också vill minska matsvinn. De köper så kallad överskottsmat från livsmedelsproducenter och säljer vidare, direkt till konsumenter, online.

– Nyckeln till den framgång vi har haft handlar dels om bekvämlighet, alltså att det är inte ställer för höga krav på konsumenten att ändra sitt beteende. Och sedan att det är prisvärt. Vi har gjort en konsumentundersökning i Norden och här är vi väldigt medvetna. Men när vi frågade vad det är som slutligen avgör om man handlar en vara eller inte så är det ändå pris som forfarande är viktigast, säger Hanna

Hanna Thofelt Lindström, kommunikationschef på Matsmart.

Utmaningen med att få in framtidens mat

Inom foodtech ingår även nya typer av livsmedel. Ett av dem är Mycorena som har utvecklat ett nytt protein baserat på svamp producerad genom fermentering. Deras primära kunder är livsmedelsproducenter.

– De är ju i regel väldigt medvetna om problematiken. De är ambitiösa och har en hög vilja att ta till sig nya lösningar, men det är klart att när man som vi kommer till marknaden med en helt ny produkt så finns det en oro kring hur konsumenterna kommer att ta emot den. Där är utbildningsbiten väldigt viktig för oss. Dels mot konsument, men också rent affärsmässigt mot industrin med produktutveckling och lansering, säger Anton Johansson, CFO på Mycorena.

Anton Johansson, CFO på Mycorena.
Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.