Forskningsaccelerator ska verifiera svensk edtech: ”Längtat efter detta”

Martin Hassler Hallstedt, vd och grundare, välkomnar initiativet om att öka forkningen inom svensk edtech. Foto: Press/Shutterstock.

Digitala tjänster för skolan har fått ett uppsving under pandemin, men hur vet vi om tjänsterna faktiskt fungerar? För att räta ut frågetecknet lanserar edtech-branschen nu ett pilotprojekt där svenska bolag ska utbildas i att verifiera sina produkter med forskning.

Bakom initiativet står branschorganisationen Swedish Edtech Industry och Swedish Edtest, den nationella testbädden för edtech, och sker i samarbete med den brittiska forskningsacceleratorn Educate.

Syftet är att vässa svenska edtech-bolags tjänster med forskningsstöd eftersom kunskapen om tjänsternas effekter på lärandet är för låg, enligt branschorganisationen. Men det handlar även om att lättare knyta till sig investerare.

– Investerarens första fråga till ett företag är alltid: Vilken effekt har din produkt och hur vet du det? Det här är ett sätt att hjälpa svenska edtechföretag att svara på den frågan och inte bara utveckla evidensbaserade produkter, utan också att attrahera kapital och växa, säger Jannie Jeppesen, vd på Swedish Edtech Industry.

Sverige ligger efter

Ett bolag som kan vittna om fördelarna med att ha forskningsstöd är Akribian. Bolaget släpper i dagarna sin app som ska hjälpa barn att förbättra sina mattekunskaper via speldesign. En produkt som utvecklats helt genom evidensbaserad forskning.

– Det här initiativet är väldigt positivt och jag har längtat efter att det ska hända. Vi stängde precis en runda och utan evidensen hade vi inte klarat det. Men sedan är det även fördelar i kontakten med skolorna. Att vi får komma in och testköra vår produkt är helt till följd av att vi har forskningen, säger Martin Hassler Hallstedt, vd och grundare, Akribian.

Deras största marknad är Storbritannien och där har användandet av forskning inom edtech kommit längre, enligt Martin Hassler Hallstedt.

– Där är det väldigt tydliga krav på detta och det är bra att vi i Sverige hakar på. Vi är faktiskt med i exakt samma accelerator, Educate, i Storbritannien, och hade vi inte redan varit där hade jag definitivt sökt till projektet i Sverige.

Stort intresse

Totalt kommer fem bolag att väljas ut till piloten som sker i höst. Där kommer de i fem dagar att gå igenom forskningsmetoder och evidens inom edtech och dataanalys tillsammans med Educates team.

– Bara några timmar efter att vi lanserade står det klart att det blir hög konkurrens om platserna för första piloten. Men det har vi också förväntat. Om man skall minska arbetsbördan, eller öka läranderesultat så måste man hela tiden utveckla sina tjänster och förstå hur de fungerar i undervisningssituation, säger Jannie Jeppesen.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.