Tre förvärvade bolag om tuffa processen och bästa tipsen: “Det var en förutsättning för oss”

Förvärvspanelen vid Entrepreneur’s Convention: Caroline Fjellner, &Frankly förvärvad av Simployer, Jon Persson, Cygni förvärvad av Accenture och Jacob Pihl, All Rise förvärvat av Knowit. Foto: Tommy Fondelius.

Hur är det att som ett mindre bolag bli förvärvad av en större aktör? Det är något som de här tre bolagen gått igenom, men på olika sätt. Här delar de med sig av sina erfarenheter.

Ett bolagsförvärv kan ske på många sätt och i många olika syften. Men vad ska man – som den förvärvade parten – tänka på? Hur ser man till att hamna rätt och hur behåller man till exempel sin kultur?

Frågor som deltagarna i panelen “Förvärvad – vägen dit och tiden efter” vid Techarenan Entrepreneur’s Convention fått anledning att bena ut.

Ett av bolagen är it-konsultbolaget Cygni som förvärvades av Accenture tidigare i år. Cygni har med sina 200 anställda konsulter prisats som Sveriges bästa arbetsplats sju år i rad, och Accenture med 5 000 anställda verkar inte bara vilja lägga till ytterligare namn på lönelistan.

– För oss var det en förutsättning. Om de bara ville köpa 200 anställda så var inte vi rätt bolag. Det hände något för tre år sedan ungefär. Vi blev tillräckligt stora för att komma upp på radarn för bolag som förvärvar konsultbolag. Just Accenture hade vi en diskussion med för några år sedan, men då kändes det inte bra. Sedan återkom de i höstas och hade en bra plan för oss och alla anställda, säger Jon Persson, vd och medgrundare i Cygni som blir ett fristående dotterbolag under Accenture.

Jon Persson, vd och medgrundare, Cygni som nyligen förvärvades av Accently.

En liknande resa gjorde HR-techbolaget &Frankly vid årskiftet då de förvärvades av norska HR-jätten Simployer. Caroline Fjellner, medgrundare i &Frankly vittnar om en tuff process där samspelet med den egna personalen kan vara svårnavigerat. Något som varit extra speciellt eftersom bolagets affärsidé är ett digitalt verktyg för medarbetarundersökningar.

– Det är ju väldigt speciellt också i och med att det här ska hemlighållas för organisationen, och när det väl är offentligt så har man kommit längre i sin egen process än vad medarbetarna har gjort. Man måste verkligen lägga tid på att skapa förståelse och dela med sig av hur resan varit. Sedan använder vi såklart vårt eget verktyg internt och har ställt frågor om hur folk upplevt förvärvet, och det vi har sett är att folk inte märkt av någon förändring än och där behöver vi bli bättre på att kommunicera vad det finns för planer för de olika delarna inom företaget.

Caroline Fjellner, medgrundare, &Frankly som förvärvades av Simployer vid årsskiftet 2021.

En som har lite mer distans till att ha blivit förvärvad är Jacob Pihl, grundare av All Rise som förvärvades av Knowit 2018. Han kan så här i efter hand komma med ett tydligt tips.

– Vi granskade ju väldigt noga och lärde oss om bolaget som skulle köpa upp oss, med det jag skulle tipsa om är att granska ännu mer. Under tiden efter har det dykt upp massa saker som man inte hade någon aning om. Som tur är har det bara varit positiva saker, men det hade ju kunnat vara negativa överraskningar också.

Jacob Pihl, grundare av All Rise som förvärvades av Knowit Experience 2018.
Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.