Missförstånd när datadrivet ökar: “AI är inte den avgörande faktorn”

Panelen om att skapa värde genom data: Jonas Ehne, Goava, Anders Lundgren, Valu8 och Daniel Gadd, Position Green. Foto: Tommy Fondelius.

Att skapa värde, produkter och tjänster utifrån data blir allt vanligare i takt med att automatiska verktyg förbättras. Men vid sidan av den avancerade tekniken är det samtidigt det traditionella kundarbetet som ofta avgör framgången. Något som många missar.

– På ett plan är det ju att jobba smart med data och AI. Att se till att våra algoritmer blir bättre hela tiden. Men framförallt handlar det ju om att förstå kunden och att lösa deras faktiska behov, snarare än att bara sitta och mecka med algoritmerna. Däremot tycker jag fortfarande att det finns en förväntan, bland annat från potentiella investerare, att allt ska vara helt automatiskt, och att ingen mänsklig resurs behövs. Men det är inte det som är den avgörande faktorn, säger Jonas Ehne, vd och grundare, Goava.

Bolaget jobbar med datadriven “sales intelligence” och hjälper säljare i olika former att jobba effektivt genom insamlad företagsdata.

Jonas Ehne, vd och grundare, Goava. Foto: Tommy Fondelius.

Och just data som produkt har de gemensamt med de andra två bolagen i panelen “Monetizing Data – skapa värde genom data” vid eventet Techarenan Entrepreneur’s Convention.


Daniel Gadd är vd i Position Green som tillhandahåller en plattform för att hjälpa företag att samla in sin hållbarhetsdata och på så sätt mäta sin hållbarhet. Han håller med om Jonas Ehnes resonemang.

– Det handlar ju ytterst om att skapa ett kundvärde. Det pratas mycket AI, men någonstans blir det bara ett buzzword. Vi säger inte till kunder att vi jobbar med AI, utan frågar mer “Hur skapar vi värde för er?” Sedan om det sker via en algoritm, det är irrelevant, säger han.

Daniel Gadd, vd i Position Green.

Samtidigt snabb AI-utveckling

Även Anders Lundgren, vd och medgrundare, Valu8, instämmer. Bolaget erbjuder en analysplattform som aggregerar stora mängder företagsdata från 70 miljoner onoterade företag i hela Europa. Kunderna är banker, större företag och riskkapitalister.

– Vi ser en brytpunkt nu mellan AI och traditionellt arbete där man strukturerar och tvättar stora mängder data. Men de sista åren har AI:n blivit mer användbar och kan appliceras produktmässigt. Om tre år är det säker ännu mer, men samtidigt så är det kombinationen som skapar värde, säger Anders Lundgren.

Anders Lundgren, vd och medgrundare Value8. var med på länk.
Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.