ESG-trend – men många bolag missar poängen: “Handlar inte bara om miljöpåverkan”

Advokaterna på Baker McKenzie, Seher Budak och Olof König pekar på fördelarna med att – som bolag – jobba mer med ESG-frågor. Foto: Tommy Fondelius.

ESG är på mångas läppar. Att det handlar om hållbarhet vet de flesta, men missförstånd finns kring begreppets bredd och vilka bolag som egentligen kan använda sig av frågorna för att attrahera både kunder och investerare.

– Många tänker att “det där rör inte mig” eller att “det har vi redan koll på”. Men många gånger så kollar man för snävt på vad ESG innebär, säger Seher Budak, advokat på Baker McKenzie i ett Knowledge Track vid eventet Techarenan Entrepreneur’s Convention.

De tre bokstäverna står för Environmental, Social och Governance. Det vill säga miljö, socialt ansvar och ägarstyrning. Advokatbyrån lägger en betydande del arbete på att hjälpa sina klienter – alltså företag i alla dess former – att jobba mer med begreppet. Dels eftersom lagen allt oftare kräver det. Men även för att det gynnar affärerna och möjligheterna till investeringar.

De vanligaste missförståndet som Baker McKenzie ser kring ESG, är att bolag enbart fokuserar på miljö- och klimataspekten av hållbarhet

– Det som vi ofta stöter på hos mindre snabbväxande techbolag är att de säger “men vi utvecklar ju en app så vi har ingen miljöpåverkan” Men bara miljödelen i ESG är mycket mer komplex än så, säger Olof König, även han advokat på Baker McKenzie.

Enligt honom handlar det inte bara om bolagets dagliga verksamhet, utan mer om hur man hanterar den ökande användningen av energi och hur miljörisker på högre nivå skulle kunna påverka det egna bolaget på lägre nivå.

Lagtrend kring ESG

När det kommer till de lagstadgande delarna av ESG har det hänt mycket bara de senaste åren och advokaterna på Baker McKenzie märker av en lagstiftnings-trend inom ESG.

– Det som vi förr kallade för “nice to have” över går mer och mer till konkret lagstiftning. Det hänger ihop med konsumenternas förändrade beteende över tid som blir till politiska påtryckningar om lagändringar, säger Seher Budak.

Seher Budak på Baker McKenzie.

Men etiska val kring hållbarhet och lagkrav å ena sidan. Att bygga in ESG i sitt bolag kan även leda till fler affärer och högre intresse från potentiella investerare.

– Det finns en kommersiell uppsida, även för små techbolag. Vi pratar om att kunder och leverantörer ställer högre krav. Men det vi har sett en ännu större ökning av är ESG-aspekten ur ett investerarperspektiv. Numer är det ovanligt att ESG inte är en del av utvärderingen i samband med en investering. Förut var det något som dök upp här och där i de projekt som vi jobbar med, men nu är det en standard, säger Olof König.

Olof König på Baker McKenzie.
Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.