Fotbollsstjärnan om datafieringen av idrott och egna techsatsningen: ”Tänk om det funnits när jag var aktiv”

Hanna Marklund, tidigare landslagsspelare i fotboll, är delägare i sportstechbolaget Photon Sports. Foto: Shutterstock/Pressbild.

Ny teknik blir en allt större del av idrott och sport. En aktör är svenska Photon Sports som vill göra fotboll mer mätbar. I ägarteamet finns den tidigare landslagsbacken Hanna Marklund, som följer en utveckling i rasande fart: “Möjligheterna är nästintill oändliga”, säger hon.

Hanna Marklund är en av våra största inom fotbollen. Som spelare var hon en del av framgångssagan Umeå IK som erövrade Europa i början av 00-talet. Mittbacken var dessutom en stöttepelare i det svenska landslaget under en storhetstid som kulminerade med VM-silver 2003.

Efter spelarkarriären har hon fortsatt att synas vid sidan av fotbollsplanen, främst som expertkommentator i TV4 och Cmores sändningar. Men 43-åringen har även givit sig in i techbranschen. Den senaste investeringen rör ett ämne där hennes bakgrund i allra högsta grad kommer till användning.

– När jag hörde om det så tänkte jag direkt: ”Varför fanns inte det här när jag var aktiv?”, säger Hanna Marklund till Techarenan News.

Utveckling på daglig basis

Det handlar om den snabbt växande branschen sportstech och Skellefteåbaserade Photon Sports som vill mäta olika fysiska egenskaper genom sensorteknik och 3D-kameror. Tekniken är applicerbar på olika idrotter, men fokus till en början är fotboll.

– Som det är nu så gör man alla fystester i början av säsongen och sedan sker det inte igen förrän nästa säsong, och det blir svårt med uppföljning. Men med den här tekniken sker testerna i den naturliga träningsmiljön och man får färska värden på allt och vet vad man ska träna på just i stunden, säger Hanna Marklund.

Photon Sports grundades 2015 av Jonas Sjöberg som har närmare 30 års erfarenhet av att utveckla optiska system, sensorer och 3D-kameror. Hösten 2020 träffade han på Hanna Marklund i samband med ett event hos inkubatorn Unboxx och hon fastnade direkt för idén.

Tanken med bolaget är att göra avancerad teknik tillgänglig även för idrott på lägre nivå och inom ungdomsutveckling. Något som tidigare varit svårt med tanke på de stora kostnaderna.

– De största klubbarna kan ju gå in i labbmiljö och göra de här testerna. Men den här lösningen kan på ett enklare sätt integreras i den dagliga träningen, oavsett nivå och ekonomi, säger Hanna Marklund.

Vill lösa skadeproblematiken

Förutom att mäta och följa utvecklingen av egenskaper som snabbhet, reaktion och explosivitet kan systemet även mäta riktningsförändringar, något som inte varit möjligt tidigare. Men Hanna Marklund ser även stor nytta i att använda testerna skadeförebyggande.

– Coronapandemin har ju riktat ljus på det här med skador och att man vill kunna mäta ”freshness” på ett annat sätt. På damsidan har vi haft stora problem med korsbandsskador i tidig ålder, men det är svårt att veta vad som ligger bakom och hur mycket belastning varje individ klarar av. Men med data från vår teknik kan det förhoppningsvis bli bättre.

Sportstech och nya verktyg har ökat enormt inom idrotten de senaste åren, på alla nivåer. Och även om nyttan är stor, ser även Hanna Marklund risker.

– Inom fotbollen har utvecklingen gått fort och allt blir mer objektivt, vilket är bra. Men sedan handlar de ju om så mycket mer än data och mätning och det viktigaste är kanske inte att man använder sig av data, utan hur man använder sig av den. Man ska nog därtill vara försiktig med att använda för mycket ny teknik på vissa nivåer och ha klart för sig att en del saker helt enkelt inte går att mäta.

Lanserar brett i sommar

Under året har Photon Sports haft enheter ute på test hos utvalda klubbar. I februari tog bolaget in 8,5 miljoner kronor i en kapitalrunda och nu väntar lansering av produkten i sommar. Visionen är att bli en global spelare när det kommer till idrottsutveckling.

– Vi vill nå så många som möjligt, både på elit- och ungdomsnivå, och vara ett bolag som är med och påverkar. Ju fler lag vi kopplar på desto mer data kommer in och den är värdefull för utvecklingen, säger Hanna Marklund.

Vad är nästa stora grej när det kommer till ny teknik och fotboll?

– Det dyker upp saker hela tiden. Man tittar på hur man kan följa spelares psykologiska egenskaper och hur de uppfattar saker och ting på plan. Annars har många börjat använda film i större utsträckning och tar in verktyg för att enklare filma träningar som man sedan använder för utvärdering och återkoppling. Möjligheten att samla in data är näst intill oändlig, men sedan handlar det, som sagt, om hur man använder den.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.