Så funkar EKN:s nya lösning: “Möjliggör för startups att få bankfinansiering”

Exportkreditnämnden, EKN, hjälper svenska företag att ta sig ut i världen. Nu lanserar de en satsning riktad specifikt mot startupbolag för att hjälpa dem med bankfinansiering.

– Lösningen går helt enkelt ut på att vi täcker av banken med 80 procent när de lånar ut pengar till ett startupbolag. Något som kommer möjliggöra för startups att erhålla finansiering, säger Anna Långström, regionansvarig SME i mellersta Sverige på EKN.

Bankerna kan ju vara ganska tuffa mot bolag i tidiga skeden, hur ser ert samspel ut där?

– Bolag i tidiga faser har sällan ett positivt kassaflöde och där sätter de ofta käppar i hjulen för bankfinansiering. Vi tror att vår nya lösning kommer att hjälpa till att få ett “ja” från banken, säger Anna Långström och fortsätter:

– Vi tycker att det är viktigt att inte bara stirra sig blind på här och nu utan även på det framtida kassaflödet. Vad är det för produkt man erbjuder och hur kommer den tas emot på marknaden? Hur kommer den att bidra till ett positivt kassaflöde? Något som också är viktigt i bedömningen.

Vad är fördelarna med lånefinansiering då?

– Självklart är det viktigt för startups och techbolag att ha starka ägare som är villiga att gå in med kapital. Men det här späder ju även ut ägandet i bolaget och det kan hända att man kommer till ett läge där man inte vill det, och då blir bankfinansiering intressant. En annan fördel är att det jämnar ut kassaflödet.

EKN:s satsning kommer att lanseras inom kort.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.