“Vi är ett exempel på att det svenska innovationssystemet fungerar”

Carl-Johan Karlsson, EKN och Giovanni Fili, vd och grundare, Exeger, vid eventet Techarenan Entrepreneur’s Convention. Foto: Tommy Fondelius.

Riskerna är många för svenska startup- och tillväxtbolag när de mognat och ska ge sig ut i världen. Men hjälp finns att få från myndighetshåll, något som den svenska solcellsaktören Exeger kan vittna om.

Exportkreditnämnden, EKN, är en myndighet som ska främja och finansiera svensk export. De ställer ut garantier som försäkrar exportföretag och banker mot risken att inte få betalt. Dessutom har de lösningar som hjälper företag att få bankfinansiering.

Historiskt förknippas EKN med de stora exportföretagen, men har under en längre tid ett särskilt uppdrag att stötta små och medelstora företag. Sedan två år tillbaka har de även en satsning riktad mot svenska startup- och techbolag.

– Här har vi verkligen något att erbjuda dessa bolag, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef SME och Midcorp på EKN, under eventet Techarenan Entrepreneur’s Convention i Stockholm.

Nio av tio bolag saknade bank

För att kunna ta del av EKN:s garantier krävs det att bolaget kan visa upp ett årsbokslut, tidigare krävdes tre bokslut, samt att man har en bank i ryggen som är villig att ta en del av risken i bolaget. Finns allt detta på plats kan EKN ta hela 80 procent av risken och banken resterande 20 procent. Ett erbjudande som många mindre företag missar i dag.

– Genom Techarenan har jag träffat många av de här bolagen och 2019 intervjuade jag tio stycken. Nio av dem hade inte ens en bank i ryggen. Ibland kan det vara så att det är för tidigt för många bolag och att man istället behöver finansieras med riskkapital. Men det smartaste man kan göra om man vill behålla kontrollen över bolaget och få ut större utdelning i framtiden är att bli “bankable”, säger Carl-Johan Karlsson.

Slå internationellt – EKN hjälper till

Ett bolag som haft stor nytta av EKN under sin pågående internationella expansion är Exeger, som utvecklat en ny typ av solcell som kan appliceras på hemelektronik. Tidigare i år lanserade hörlurs-bolaget Urbanista världens första självladdande hörlurar med Exegers teknik.

Men att det skulle gå så här bra, var inget som Giovanni Fili vd och grundare i Exeger, vågade hoppas på när han startade bolaget 2008. Mycket på grund av att det var svårt att hitta samarbetspartners till en produkt som hade många år kvar tills dess att marknaden var redo.

– Hur ska man sälja in något som man inte vill berätta om vad det är riktigt? Vi hade uppfunnit ett nytt nanomaterial som vi gjorde en ny komponent av som vi sedan gjorde en ny solcell av. Då måste man hitta andra former av samarbeten, säger Giovanni Fili.

Giovanni Fili och Carl-Johan Karlsson.

“Är snabba puckar”

Redan tidigt i bolagsresan fick han kontakt med EKN, som till en början kunde stötta med rådgivning och tillsammans lade de sedan upp en gemensam plan för det framtida finansieringsbehovet.

– Det är en myndighet, men det är inte så man uppfattar det när man samarbetar med EKN. Det är snabba puckar, ingen byråkrati direkt och man håller tidsplanerna vilket är viktigt i företagsvärlden. Man får stor hjälp att tighta till sitt business case och bli “bankable”, säger Giovanni Fili.

Nu när Exeger har tagit sig ut i världen och behöver kapital till sin nya produktionsanläggning i Stockholm, så har EKN gått in och delat bankens risk.

– Vi är ett exempel på att det svenska innovationssystemet fungerar, konstaterar Giovanni Fili.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.