Sveriges största framtidspodd kommer till Techarenan Bright

Mats Björk och Andreas Killander i podden Killander & Björk. Foto: Tommy Fondelius.

Från två män runt 40 som killgissar om framtiden, till en ödmjuk och nyfiken duo. Så beskriver upphovsmakarna till en av landets största framtidspoddar sin egen resa. Nu ser de fram emot att podda på eventet Techarenan Bright: ”Det är den mest relevanta platsen att vara på just nu”, säger Mats Björk, ena halvan i Killander & Björk.

2016 var första gången som vännerna Andreas Killander och Mats Björk tryckte på rec-knappen. Att de fem år senare skulle ha en bit över 200 inspelade samtal om framtiden, med personer som formar den, var kanske inget de räknade med.

När de ser tillbaka beskriver duon två män med solklara tankar och åsikter om hur framtiden skulle se ut vad gäller digitalisering, konsumtion, hållbarhet och utveckling. Något som förändrades i takt med antalet avsnitt.

– Det finns för många män runt 40 som känner sig manade om att berätta för andra hur allt ska bli. För att hårdra det var vi någonstans de männen, men inte längre. Nu ställer vi bara frågor, säger Mats Björk och drar paralleller till Dunning-Kruger-effekten som kort beskrivet innebär att ju mer du vet, desto mer förstår du hur dum du egentligen är.

En utveckling som blivit ett framgångsrecept för intevjupodden Killander & Björk – samtal om framtiden.

– Det blir mer intressant för varje år. Vi blir mer nyfikna och det gör även att podden blir bättre. Och vi ser evidens för det i en ständigt ökande reach samtidigt som vi bygger en stark lyssnarbas, säger Mats Björk.

Bra tajming på flera sätt

Han ser även att de varit helt rätt i tiden. Både med att jobba i ljudmediet som bara fortsätter att växa, men även med ämnet och sättet de tar sig an framtiden på.

– Reaktionerna efter de första avsnitten var ”men vad knepigt och flummigt att prata om framtiden”, men i dag finns det inte ett enda företag där det i styrelserum och ledningsgrupper inte förs ett strategiskt arbete kring framtiden på samma sätt som vi tar oss an ämnet i podden, och just det skiftet har vi tajmat.

Förra året hade podden 300 000 lyssningar och om takten håller i så räknar de med ytterligare 500 000 i år. Men duon har högre uppsatta mål än så.

– Vi utmanar oss själva med att jämt ha en hybristanke. Så vi siktar ju på Bill Gates och andra stora hjältar som vi ska ha varma samtal om framtiden med. Och vi tror att vi kommer att lyckas, på fullaste allvar, inom tre-fem år, säger Mats Björk.

Vill prata investeringar i Norrland

Men först väntar härnäst alltså eventet Techarenan Bright för Killander & Björk. Och även om inte Bill Gates är där finns det mycket annat som de se fram emot.

– Dels är det för att en av fyra pelare för vår framtid finns just på Techarenan: entreprenörskapet. Är man intresserad av att lösa klimatproblem och digitaliseringen så är det den mest relevanta platsen att vara på. På ett personligt plan ser jag även fram emot att bara få träffa och prata med folk på allvar igen.

Har ni någon som ni väntat länge på att få hugga tag i?

– Det finns flera, men jag skulle gärna prata om de tunga investeringarna i Norrland, inte bara för att jag är norrlänning själv, utan för att vi håller på att flippa fokus helt om var det geografiskt är viktigast att pengarna ska läggas i vårt land. Men annars är jag väldigt nyfiken på finalisterna i Techarenan Challenge.

Techarenan Bright med tävlingen Techarenan Challenge streamas live den 16–17 juni från Berns i Stockholm. Vill du se eventet? Registrera dig här!


Snabba frågor med Killander & Björk

Killander om:

Andreas Killander.

Mats som poddkollega:

– Han gör alltid poddandet till en social aktivitet och förstärker alltid närvaron där i stunden med genuina reaktioner, tankar och skratt.

Drömgästen:

Jag har flera men Melinda Gates tycker jag är en bra kandidat.

Största aha-ögonblicket i podden:

– Vårt avsnitt med Siduri Poli (changers Hub) om att dela framgång. Jag minns samtalet tydligt trots att det är tre år sedan. Siduri satte ord på min vision om att vara människa på 20-talet.

Björk om:

Mats Björk.

Andreas som poddkollega:

– Han är en väldigt bra kompis, och är man kompisar så både utmanar man och utvecklar varandra hela tiden. Något som är fallet för oss.

Drömgästen:

– Författaren bakom Sapiens Yuval Noah Harari.

Största aha-ögonblicket i podden:

– När vi pratade med Carin Jämtin, generaldirektör för biståndsmyndigheten Sida, om att bistånd i grund och botten egentligen handlar om att få tillbaka sin värdighet.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.