Största farorna som snabbväxande bolag: “Viktigt att hålla kvar känslan”

Sara Nylén och Magdalena Hallbrandt från Fortnox i ett Knowledge Track om att klara kompetensförsörjningen i tillväxtbolag vid eventet Techarenan Entrepreneur’s Convention. Foto: Tommy Fondelius.

En stor utmaning för tillväxtbolag är kompetensförsörjningen, både utifrån och internt hos de befintliga medarbetarna. Ett bolag som hittat några av nycklarna för att klara hindren är Fortnox. På 20 år har de blivit ett av landets största Saas-bolag och fortsätter växa.

– Kampen om kompetenser och kampen om framtidens medarbetare är hård. Det gäller att man har ett kraftfullt arbetsgivarvarumärke, och det börja ju någonstans på insidan, med att titta på vad man gör med sina befintliga medarbetare. Har man rätt kompetens inne som känner till affären och bolagets olika team så bidrar ju det till att de som rekryteras in matchas bättre, säger Sara Nylén, HR-chef på Fortnox, i ett Knowledge Track på eventet Techarenan Entrepreneur’s Convention.

I dag har Fortnox över 400 anställda och under de 20 år som bolaget levererat sin plattform för heltäckande företagsstyrning har de fått tänka om kring nyrekryteringar. Speciellt på utvecklarsidan, där svårigheterna med kompetensförsörjning är stora på dagens arbetsmarknad.

– Från att tidigare tänkt att vi ska ha in en perfekt matchning i varje roll och gärna senior, till att tänka att den kompetensuppväxlingen kan ske inne i bolaget. Något som visat sig vara framgångsrikt, säger Sara Nylén.

Tipset är att samarbeta med skolor och universitet och låta de seniora medarbetarna i bolaget handleda och utbilda de nya löpande, samtidigt som de hela tiden får pröva sina vingar skarpt.

För med sig fler fördelar

Magdalena Hallbrandt är utvecklingschef på Fortnox. Hon ser att strategin även för med sig andra positiva delar i utmaningarna kring kompetensförsörjning.

– Den resan är ju också ett sätt att behålla medarbetare, att man får vidareutvecklas och testa på nya roller, och på så sätt bli kvar i bolaget en längre tid. Arbetsgivarvarumärket är som sagt viktigt för att attrahera nya talanger, men också för att behålla, säger hon.

Magdalena Hallbrandt, utvecklingschef på Fortnox.

Ett annat problem för snabbväxande bolag är att behålla den ofta flexibla och ambitiösa kulturen i ett startupbolag. En “alla gör allt-kulur” där hela bolaget är involverade i alla beslut.

– Det är en av farorna med att växa fort. För att hålla kvar den här känslan av innovation, entreprenörskap och driv och att alla bidrar så behöver man ju bygga en organisation som tar till vara på det, fast i en ny kotext. Att man hittar det i de mindre enheterna och får det att samverka över hela organisationen, säger HR-chefen Sara Nylén.

Sara Nylén, HR-chef på Fortnox.
Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.