De vann Techarenan Challenge 2021

Vinnarna av Techarenan Challenge 2021.

När den åttonde upplagan av Techarenans entreprenörstävling Techarenan Challenge 2021 avgjordes på Berns salonger i Stockholm under onsdagen korades tre vinnare i kategorierna Årets tillväxtbolag, Årets startupbolag och Näringslivets pris bland de pitchande bolagen.

De vinnande bolagen stod ut bland de 50 finalbolagen som valts ut från drygt 450 bidrag som inkommit till årets tävling. Bolag från hela Norden har sökt till tävlingen och finalisterna är verksamma inom olika branscher som till exempel miljöteknik, e-hälsa, fintech, edtech, mobilitet med flera. 

Vinnarna är:

Årets Startupbolag 2021 – PlasticFri

Utvecklar plastfria premiumprodukter riktade till företag och organisationer som vill minimera sitt CO2-avtryck. Produktsortimentet består av allt från reklam-, shopping- och soppåsar till pappersmuggar och kuvert. Produkterna är 100 procent återvinningsbara och framtagna av främst jordbruksavfall och icke ätbara växter. Prisat på World Future Energy Summit som ett av världens mest innovativa och hållbara startups bland 1 400 bolag.

Juryns motivering: 

“Bolaget adresserar en av vår tids stora utmaningar. Med hög teknisk höjd står bolaget på tröskeln till en enorm marknad.  Bolagets produkter kommer vara viktiga i omställningen till grönare konsumtion.”  

Årets tillväxtbolag 2021 – Platform24

Utvecklar systemstöd för sammanhållna, tillgängliga och säkra digitala vårdkedjor. Bolagets system är idag störst i Norden och bland kunderna återfinns regioner, privata vårdgivare och försäkringsbolag. Genom plattformen kan vårdgivare integrera alla moment i vårdkedjan och därmed effektivisera och förbättra patientens vårdresa, från första behovsbedömning till vårdmöte, remisser och återbesök. Samtidigt minskar den administrativa bördan för vårdpersonalen. Platform24 ägs av Investor, Apoteket AB, Stena Sessan samt Ernström & Co och arbetar nära den digitala vårdgivaren Doktor24, som ingår i samma koncern.

Juryns motivering: 

“Bolaget har växt snabbt och löser ett viktigt problem. Bolaget har ett brett användarcase och stor internationell potential. Bolaget uppvisar en stark tillväxt och en plattform som demokratiserar vården och effektiviserar en hårt belastad bransch.”

Näringslivets pris – Skyqraft

Erbjuder automatiska drönarkontroller av elledningar. Bolaget har utvecklat en mjukvara för bildanalys baserad på AI. Genom den bilddata som laddas upp från drönare kan Skyqraft med sin plattform analysera kraftledningar på ett smartare, säkrare och mer hållbart sätt. Det minskar riskerna med att människor skadar sig vid manuella inspektioner och minskar också klimatavtrycket eftersom de manuella inspektionerna sker via helikopter. Under 2020 kontrollerade deras drönare cirka 2 000 kilometer av det svenska elnätet. 2019 vann grundarna en tävling utlyst av den spanska eljätten Iberdrola – som även äger elledningar i USA – kring att skydda elnätverk mot stormar.

Juryns motivering: 

”Detta bolag har på kort tid både gått internationellt och visat sig skalbart. De har även etablerat viktiga relationer med stora bolag, De har en tydlig målgrupp och affärsmodell och de löser ett tydligt problem.” 

Om tävlingen

Techarenan är en årlig entreprenörstävling öppen för alla Sveriges och Nordens entreprenörsledda bolag i startup- och tillväxtfas oavsett bransch. Tävlingen syftar till att lyfta entreprenörskap och ge bolagsbyggare möjligheten att visa upp sig på den nationella arenan. Tävlingen ska även lyfta Sverige som grogrund för innovativa framtidsbolag som förändrar, förbättrar och utvecklar sina respektive industrier på global nivå, samt knyta samman entreprenörer, företagsledare, investerare, politiker och experter.

Techarenan

Techarenan grundades 2014 med målet att lyfta entreprenörskap och innovation samt inspirera fler till att vilja vara med och bidra till framväxten av nya bolag med global potential. Techarenan är idag en plattform och arena för entreprenörer, industri, investerare, politiker och opinionsbildare att mötas, skapa samarbeten, göra affärer och bygga nätverk. Ambitionen är att fortsätta bygga plattformen med fokus på att skapa värde för nordiska startup- och tillväxtbolag som förändrar, förbättrar och utvecklar sina respektive industrier på global nivå.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.