Digital förvandling: “Det handlar om att misslyckas snabbast”

Från fysiska butiker till att träffa kunderna digitalt. Magnus Johansson, vd Coop, Ann Carlsson, vd Apoteket och Tommy Eklund, vd Fortnox.

Från fysiska butiker till att träffa kunderna online – hur lyckas man med omställningen? Samarbeten med innovativa bolag och att rekrytera kompetens utanför sin egen bransch har varit några av nycklarna för både Apoteket och Coop. – Vi förstod att vi måste vi organisera om oss, skaffa den kompetens som behövs och sätt dem i ledande position, berättar Magnus Johansson, vd Coop Sverige.

För att lyckas med en digital transformation måste man visa att man menar allvar med sin omställning. Det menar Coops vd Magnus Johansson som är med på dagligvarukedjans enorma digitala resa. För två år sedan bestämde sig ledningen för Coop Sverige att satsa på en spjutspetsavdelning med uppgift att leda den digitala utvecklingen inom Coop. Fokus var att rekrytera utanför den traditionella dagligvaruhandeln, och satsa på start-up-entreprenörer och unga begåvningar inom den senaste tekniken.  

– Vi satte oss ner med 50 företag som hade gjort digitaliseringsresan på riktigt för att höra om deras erfarenheter. Det tydligaste budskapet vi fick med oss var att om vi menar allvar måste vi organisera om oss, skaffa den kompetens som behövs och sätt dem i ledande position. Sen får man ta konsekvenserna av att det kommer att bli oerhört rörigt. Med det här sättet att jobba, att få in några stjärnspelare i början, har vi kunnat göra saker som jag inte tror att våra konkurrenter eller våra kunder och medlemmar trodde att vi var kapabla till, säger Magnus Johansson vd Coop under ett panelsamtal på Techarenan Bright

Viktigt med partnerskap

Apoteket har även de genomgått en genomgripande digital förvandling som tar sin start i att de sett förändringar i var kundresan börjar.

– För 10 år sedan var våra fysiska skyltfönster i butikerna väldigt viktiga. Idag är det över 75 procent av kunderna som startar sin resa digitalt. Vi började vår digitala förändring med ett labb och flera hubbar och idén var att gå ut i organisationen och trycktesta digitala lösningar. Det ledde sedan till stora investeringar i bakomvarande led. Idag använder man den digitala ingången oavsett ålder och kön. En annan nyckel har varit att hitta bra samarbetspartners och vi var tidigt ute med samarbeten med innovativa lite mindre bolag och det har varit enorm stimulerande. Det har varit ett sätt att få hjälp att se det som vi själva inte såg och att lära oss det vi inte själva kunde. Jag tror enormt mycket på partnerskap för att nå ut rätt till kunden digitalt.

Fortnox är ett av Sveriges första Saas-bolag med närmare 400 000 företag som kunder. Vd Tommy Eklund menar att synen på digitalisering är på väg att förändras. 

– Digitaliseringen i sig kommer inte att vara det viktiga, utan värdet av digitaliseringen. Det kommer att skifta i fokus från digitalisering till vad det är som skapar värde i verksamheten.

Kundresan börjar inte där man tror

En förändrad kundresa är en av effekterna av digitalisering. Synen på kundresans början är något som Coops vd fått tänka om rejält kring: 

– Förr tyckte man i min bransch att man var innovativ om man menade att kundresan började på parkering. Idag börjar kundresan uppenbart så mycket tidigare. Vår kundresa kanske börjar redan när du kommer hem från affären och nyss har handlat. Då ska vi lojalisera och inspirera för att få den kunden tillbaka in i vårt flöde igen.  

Med digitala kundresor kommer nya insikter och mängder av data som kan ställa tidigare begrepp på ända. Tommy Eklund, vd Fortnox ser hur de allt mer lär sig att skapa ett värde för sina kunder genom data.

– Vårt erbjudande handlar om att vi hjälper våra kunder att bli mer effektiva och spara tid. Vi ger tid men vi vet egentligen inte vad de gör med tiden. Det är skönt att spara tid men det skapar i sig inget värde, vad vi vet. Med det sättet som vi arbetar på idag kommer vi att kunna ge tillbaka mycket fler insikter och hjälpa bolag att bli mer framgångsrika med hjälp av den information och den data som vi kan tillhandahålla – och det skapar ett värde.

Vill inte köpa system utan idéer

Men nya digitala system ger i sig inga effekter och Apotekets vd Ann Carlsson efterlyser leverantörer som säljer mer än bra IT-system:

– Det vi erfar då och då är att vi får in nya system som kräver ganska mycket av hela organisationen. Utmaningen i nya system är att implementera dem. Jag brukar säga att det tar en timme att sätta in nya system, men att få effekter av dem tar minst 10 timmar i relation. Jag önskar att fler sålde in en implementeringsidé om hur vi snabbt ska få effekt.

För att komma framåt på sin digitala resa gäller det att handla och inte vänta för länge med att testa nya lösningar.

– Det är ett tufft konkurrenslandskap och man måste våga välja väg och våga välja att ta både beslut och risk. Det handlar verkligen om att våga misslyckas snabbast och att misslyckas i den omfattningen att man har råd att göra det ofta och mycket, säger Magnus Johansson, vd Coop

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.