Thomas Mattsson om bilden av media som omodern: “Felaktig, men utmaningar finns”

Mediebranschen lyfts ofta fram som för traditionell, gammaldags och ovillig att ta till sig ny teknik. En bild som enligt mångårige medieprofilen Thomas Mattsson är missvisande.

– Jag tror att den bilden är fel i bemärkelsen att Sverige är, efter Norge, det land i världen där allra flest mediekonsumenter betalar för nyheter, säger han vid det livsända eventet Techarenan Bright på Berns i Stockholm.

Den tidigare ansvarige utgivaren på Expressen och nuvarande vd:n för branschorganisationen Tidningsutgivarna tar även upp en rad exempel där svenska medier varit först i världen med att implementera ny teknik och nya verktyg.

– Vi hade i Sverige rörlig bild på tidningssajter redan på 90-talet, det var kanske 15 år innan globala jättar som New York Times och svenska nyhetssajter har fortsatt legat långt före när det gäller digitalisering, säger Thomas Mattsson.

Samtidigt ser han att det finns fortsatta utmaningar.

– Vi är ett litet språkområde och konkurrensutsätts från globala techjättar, som i och för sig hjälper oss att distribuera nyheter och gör det möjligt för fler att starta nyhets- och opinionsbildande verksamheter, men de är också aktörer på en annonsmarknad där konkurrensförutsättningarna just nu är lite orättvisa.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.