Tar ny teknik in i förlossningsrummet – nu vill de till USA

Vid upp till sex procent av alla födslar måste barnet få hjälp att starta sin andning. Luft pumpas ner i barnets lungor utan den noggranna mätning som vanligtvis sker i sjukhusmiljö. Det vill Monivent, med vd Karin Dahllöf i spetsen, ändra på med en ny mätutrustning.

Tre studenter på Chalmers entreprenörsskola fick i uppdrag att skissa på en medicinteknisk lösning till förlossningsvården. Idag har bolaget tagit klivet från utvecklingsfas till kommersiellt bolag, är börsnoterat och har siktet inställt på USA och Australien. – De senaste åren har vi haft en väldigt ambitiös plan, men jag skulle säga att vi har rott alla mål i hamn, säger Karin Dahllöf vd för Monivent.

Att förändra en hel bransch kan vara svårt. Att förändra sjukvården är ännu svårare. Nya tekniker och produkter måste grundligt testas och valideras innan de kan erbjudas till marknaden. Väl där är det ett myller av alternativ som stångas i olika upphandlingar och regelverk som ser olika ut för varje land och marknad.

En som har bra koll på detta är Karin Dahllöf, vd för det Göteborgsbaserade medtech-bolaget Monivent. Med 30 års erfarenhet av branschen vet hon att saker och ting har sin gång. Men gör man rätt saker på sikt, så kommer belöningen.

Ambitiös plan

– De senaste åren har vi haft en väldigt ambitiös plan, men jag skulle säga att vi har rott alla mål i hamn. Vi har ett dedikerat team där många varit med från starten och att äntligen få se att vi nu är på den plats vi jobbat för, det är fantastiskt, säger Karin Dahllöf.

Hon klev in i bolaget 2018, men det var redan 2013 som grunden lades för Monivent. Idén kommer ursprungligen från två barnläkare och en lungforskare. De identifierade en specifik utvecklingsmöjlighet i förlossningsrummet och vände sig till Chalmers entreprenörsskola, där tre studenter började skissa på en lösning.

De gånger som ett nyfött barn inte börjar andas på egen hand – något som sker i 3–6 procent av alla födslar – inleds manuell andningshjälp. Med begränsad möjlighet att kontrollera att rätt saker görs. Både för lite och för mycket luft kan orsaka skador på både lungor och hjärna. Grundarna började fila på ett hjälpmedel som i dag är produkten Neo100. Lösningen gör att vårdgivare via en uppkopplad ansiktsmask kan säkerställa att till exempel rätt mängd luft ges till barnet samtidigt som förloppet följs på en monitor.

– Att vi är där vi är i dag är helt tack vare entusiasmen hos grundarna. De hade rätt idé från början och sedan har vi kunnat bygga upp ett nätverk med rätt kontakter runt oss, säger Karin Dahllöf.

Inte längre ett utvecklingsbolag

Under 2020 noterades bolaget på börsen och i början av 2021 sålde de sin första produkt till en kund i Österrike. I år har de även hunnit med att ta in 7,4 miljoner kronor i en riktad nyemission och är nu representerade via distributörer på alla större marknader i Europa.

– Nu är vi ett kommersiellt bolag och inte ett utvecklingsbolag längre. Vi har rekryterat, tagit in kapital för att öka på tempot och står i startgroparna för att få ut produkten. Det enda som går emot har varit situationen med pandemin. Men det ger oss utrymme att förbereda alla lanseringar.

Förutom Europa riktar sig Monivent även till Australien och USA som är två gigantiska marknader som ligger i framkant gällande medtech. Men behovet är globalt och bolaget hoppas på sikt att tekniken kan anpassas till utvecklingsländer.

För att enklare få in en fot på alla marknader och samtidigt komma runt hårda regelverk har Monivent redan tidigare utvecklat en träningsvariant av produkten där vårdpersonal kan utbildas i tekniken. Och intresset är stort, både här i Sverige och i världen.

– Trenden är att man satsar på förlossningsvård och neonatalvård. En del är att man måste träna mer på olika situationer, men även att man måste börja mäta det man gör genom att ta in ny teknologi i förlossningsrummet. Det föds fler barn prematurt, det vill säga för tidigt, och det är bland annat en av anledningarna till att man måste ha bättre teknologi på plats för att rädda fler barn, säger Karin Dahllöf.

Var vill ni vara om fem år?

– Då vill vi vara ett känt och etablerat medtech-bolag. Vi ska vara ett självklart val på alla förlossningsavdelningar, och vi ska ha tagit oss in i USA och i Australien. Sedan siktar vi på att utveckla vår nuvarande produkt och även ha tagit fram fler produkter. Vi har turen att ha utvecklare på plats som har spetskompetensen när det gäller att fortsätta utveckla teknologin men som även förstår regelverken inom branschen.

Vilka är utmaningarna?

– Ingenting är raka vägen när man ska lansera en ny produkt inom medicinteknik. Vi kommer ut med en produkt som ersätter ett gammalt arbetssätt och trots att det finns ett uttalat behov, kan vi ju ha missbedömt hur fort det går att åstadkomma en beteendeförändring. Vi bygger ju den här marknaden från grunden men med tanke på det stora intresse vi ser från både potentiella kunder och opinionsledare är vi övertygade om att vi kommer att lyckas med vad vi förutsatt oss.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.