Så löser vi historiens största kompetensgap

Det handlar om Sveriges tillväxt och välfärd. Kompetensförsörjning är en utav näringslivets största utmaningar. Lösningar diskuteras mellan Kristina Axén Olin, Riksdagsledamot Moderaterna, Fredrik Bardon, Vd AW Academy och Måns Johnsson, RVP Northern Europe, Salesforce. Foto: Tommy Fondelius.

Sju av tio företag i Sverige vill växa, men hindras på grund av kompetensbrist visar statistik från Tillväxtverket. Kunskap och kompetens är några av Sveriges främsta konkurrensmedel men det behövs fler sätt för att komma till rätta med kompetensgapet och förhindra att Sverige hamnar på efterkälken. – Det är en av de största utmaningarna inom svenskt näringsliv. Vi saknar inte personer utan vi saknar kompetens och sätt att uppdatera och uppgradera oss, säger Fredrik Bardon vd AW Academy.

En väl fungerande kompetensförsörjning för såväl näringsliv som offentlig verksamhet är nödvändigt för Sveriges fortsatta tillväxt och internationella konkurrenskraft. Sverige erbjuder ett brett och bra utbildningsväsen men det behövs fler vägar att gå för att fånga upp alla menar Fredrik Bardon under ett panelsamtal på Techarenan Bright.

– Vi har ett bra utbildningsväsen i Sverige med bra universitet och högskolor men det finns och behövs också andra vägar för de personer som behöver gå en annan väg. AW Academy startades för att vara ett komplement och för att utmana synen på utbildning i Sverige. Vi använder en metod som kallas accelerated learning. Vi startade 2016 och idag har över 2500 personer skiftat karriär med oss och våra partnerbolag. 

Systemet måste gynna flexibilitet

Efterfrågan från arbetsmarknaden förändras ibland snabbt och för att Sverige ska kunna möta upp mot nya kompetenskrav måste vi vara snabbfotade. 

– För utbildade man sig till något och arbetade sedan med detta resten av sitt yrkesverksamma liv. Idag kan det i teknikberoende branscher vara så att du måste uppdaterar dig och utbilda dig var tredje månad för att inte bli passé. Först behöver vi en bra grundutbildning och en bra gymnasieskola så att barn och ungdomar lär sig att läsa och räkna. Men vi behöver också titta på den högre utbildningen där vi idag har ett finansieringssystem som inte gynnar att man ställer om och är snabbfotad och ser vad näringslivet behöver, menar Kristina Axén Olin, moderat riksdagsledamot och vice ordförande i utbildningsutskottet.

Fånga upp fler personer

Det kan gå fort att ställa om. Med nya typer av intensiva snabbutbildningar som fokuserar på en specifik efterfrågan i samarbete med kunder kan efterfrågan på kompetens i viss mån tillgodoses.  

– Vi har ju sett exempel på människor som kommer från en helt annan bransch och som genomgått en tolvveckorutbildning hos AW Acedemy och sedan kommer ut som IT-konsulter och kan bli anställda som Salesforce-konsulter ute hos kunderna. Det är ett exempel på hur snabbt det faktiskt kan gå, berättar Måns Johnsson, RVP, Alliances, Partner Northern Europe Salesforce.

Men det handlar inte om att ersätta eller konkurrera med universitet och högskolor utan om att med nya utbildningssätt fånga upp fler personer, bland annat de som annars kanske skulle hamna utanför. 

– För att lyckas med kompetensförsörjningen måste vi våga satsa på fler personer på flera sätt. Med nya sätt att utbilda kan vi fånga upp fler individer. Har du inte tid, lust eller möjlighet att investera flera år i en utbildning, eller inte betyg som riktigt räcker till men en stor vilja att lära, så ska vi vara framme och visa vilka karriärskiften som våra utbildningar kan innebära. För ska vi komma åt utmaningen med kompetensförsörjning så måste vi våga satsa på fler personer och på fler sätt, enligt Fredrik Bardon.

Utbildning som värdegrund

Förutom nya sätt att utbilda och ett mer snabbfotat system så krävs även en vilja och ett engagemang från arbetsgivarna så att anställda ges möjlighet att hålla sig aktuella. 

– Det handlar dels om verktyg men även till stor del även om värdegrund. Utbildning måste finns med i företags värdegrund för att skapa en vilja hos de anställda. De anställda måste uppmuntras och ges utrymme till utbildning annars spelar det ingen roll hur bra verktyg som finns. Det räcker ofta att det går något år efter examen innan högskole- eller universitetsutbildningen är inaktuell. Bolag och offentlig sektor måste låta de anställda få tid till att kompetensutvecklas, annars kommer vi att stå stilla, säger Måns Johnsson som får medhåll från Kristina Axén Olin: 

– Om jag vore företagare så skulle jag inse att min personal är min investering. Du måste kompetensutveckla dem du har, det är ditt kapital. De som inte inser detta kommer inte att lyckas.

Förenkla regelverket

Näringslivet och offentlig verksamhet behöver rätt kompetens för att vara konkurrenskraftigt. Reskilling, upskilling och tid till att hålla sig ajour är en viktig byggsten i detta. Men det gäller även att låta nyskapande bolag med olika edtech-lösningar få en chans att testa sina vingar.

– Jag skulle vilja se mer samarbete mellan näringsliv och skolor. Det finns en uppsjö av appar och en hel rad av startups som erbjuder nya sätt för utbildning och inlärning men frågan är om vi tar till oss allt som de har att erbjuda i det befintliga utbildningssystemet. Vi får inte ha för krångliga regelverk utan måste hjälpa dessa att komma in i systemet, säger Måns Johnsson Salesforce.

Se hela panelsamtalet om hur vi ska lösa historiens största kompetensgap här.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.