Datadrivna insikter om djurägare ska locka husdjursbolagen

– Vår målsättning är att bli den självklara plattformen för den som söker information som på något sätt är kopplat till hundägande. Branschen är intresserade av en marknadsföringsplattform med en relevant målgrupp. Vi bygger upp data och insikter som innebär att man kan vara mer riktad i sin marknadsföring. Det berättar Sara Lemke som grundat Petropolis och plattformen Itsadogslife tillsammans med Michael Blix och Sascha Firle.

En plattform där blivande och nyblivna hundägare ska kunna söka information om allt som har med hundägande att göra. I andra änden hela husdjursbranschen. Där emellan står pettechbolaget Petropolis. De hanterar data och levererar analyser för att förbättra sina tjänster till hundentusiaster och samtidigt ge fodertillverkare, försäkringsbolag och veterinärer med fler en ökad förståelse för denna köpstarka kundgrupp.

Intresset för att köpa hund har ökat det senaste året när många vuxna arbetar hemifrån på grund av coronapandemin. Dessutom lägger vi mer pengar än någonsin på våra ludna familjemedlemmar. I takt med detta växer området pettech. Men det är än så länge relativt outforskad mark.

– Det pratas mycket om pettech både i media och bland investerare men vi har bara sett början på detta och området har inte kommit så långt ännu. Det som tidigare fanns i böcker och tidningar har flyttats till nätet. Men man behöver tänka nytt och utbudet bör vara interaktivt, säger Sara Lemke som är en av grundarna till Petropolis och itsadogslife.se.

Samlar data om hundägare

På Petropolis plattform itsadogslife.se finns flera interaktiva tjänster som försäkringsjämförelser, valpkalender och hundrasguide. Just nu är allt gratis och riktar sig i första hand till nyblivna hundägare eller de som funderar på att skaffa hund. På sikt kan det bli aktuellt med ett premiumabonnemang som kostar pengar. Målet är även att bli en ännu mer heltäckande informationsplattform kring hundägande för att dessutom attrahera de vana och inbitna hundägarna. 

– Vår målsättning är att bli den självklara plattformen för den som söker information som på något sätt är kopplat till hundägande. 

I takt med att antalet användare bli flera så ökar mängden data om kundgruppen hundägare. Bolaget har en datadriven affärsmodell som syftar till att skapa insikter om djurägare för att attrahera olika aktörer inom husdjursbranschen. Allt från fodertillverkare, veterinärtjänster, leksaker, tillbehör och försäkringsbolag. 

– Branschen är intresserade av en marknadsföringsplattform med en relevant målgrupp. Vi bygger upp data och insikter som innebär att man kan vara mer riktad i sin marknadsföring. Ju fler tjänster vi har på vår plattform desto mer lär vi oss och kan på så vis erbjuda en kostnadseffektiv och riktad plattform för marknadsföring. Vi paketerar och säljer även data och analys kring djurägande, vilket ingen annan erbjuder på vår avancerade nivå. 

Det är som att skaffa barn

Det var just digitala kundupplevelser och att köpa och sälja data och analys som var bakgrunden till att Sara Lemke startade bolaget Petropolis tillsammans med Michael Blix och Sascha Firle.

– Vi har tidigare arbetat med liknande plattformar och köpt data och analyser för att utveckla olika tjänster för nyblivna föräldrar. När Michael köpte hund slogs vi av hur likt det är att skaffa barn och att hundområdet var väldigt eftersatt på det digitala området. Som hundägare ska jag inte behöva leta länge för att hitta svar på mina frågor. Jag ska även enkelt kunna se vem som är avsändare till informationen. Så är det inte idag. Mycket av informationen som finns på nätet är skrivet av duktiga entusiaster som är privatpersoner. Informationen är utspridd, svår att hitta via sökmotorer och du har egentligen ingen aning om vem som är avsändare. Den här luckan såg vi och tänkte att den borde vi fylla. Dessutom såg vi hur konkurrensen ökade bland husdjursbolagen och hur de försökte hitta unika marknadsföringskanaler och kundinsikter. 

Hittills har bolaget utvecklats med eget kapital men investerare har visat intresse för bolaget. På sikt kan det bli aktuellt att ta in externt kapital. Bolaget grundades 2018 och plattformen lanserades vid årssiktet 2019/2020. Högst upp på agendan nu är att etablera sig som varumärke för att attrahera fler besökare. 

– Mycket handlar om volym. Intresset finns både hos branschen och hos hundägarna men det är inte så mycket värt om man inte är störst, säger Sara Lemke

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.