Efter rekordrundan: “Många höjde på ögonbrynen när vi gick ut med vår värdering”

– Vi har byggt något som liknar vår hjärna. Grafer som kan hitta mönster i kaotiska data. Det förklarar Emil Eifrém, grundare av grafdatabasbolaget Neo4j som nyligen tog in 2 miljarder kronor i den största investeringen någonsin i ett privatägt databasbolag.

Nyligen slutförde Neo4j en finansieringsrunda som tillförde bolaget 2,7 miljarder kronor. Det är den största investeringen någonsin i ett privatägt databasbolag. Nu ser Emil Eifrém, medgrundare och vd för Neo4j, möjligheten att skapa något som består i många decennier. 

– Jag känner ett ansvar, men det innebär också enorma möjligheter. När jag växte upp och under min första yrkesverksamma tid så fanns det tre stora databaser att välja på. I ärlighetens namn var de alla likadana. Men sedan några få år tillbaka har det dykt upp en handfull nya databaser som är på väg att ta plats och vinna. De som överlever nu kommer att finnas kvar i årtionden. Det är riktigt häftigt, för inom området tech generellt är det väldigt få saker som överlever ens några år. Databaser är ett undantag. När de väl är på plats finns de kvar i 20-30 år. Så ja, jag känner ett otroligt ansvar, men möjligheten att skapa ett bolag som finns kvar om flera decennier är väldigt spännande. 

Ett bygge som liknar vår hjärna

Alla de 20 största bankerna i Nordamerika använder nu grafdatabasbolaget Neo4j, sju av de tio största retail-aktörerna, fyra av de fem största telekomföretagen och nästan hela Fortune 100. Men vad är grafdatabaser och varför vill stora investerare satsa mycket pengar på detta?

– Därför att de databaser som funnits hittills uppfanns på 1970-talet och byggde på tabeller. De är bra till mycket men om man tänker på vad man använde datorer till på 70-talet jämfört med vad vi använder datorer till idag då är det rätt är galet att vi skulle ha samma typ av databaser. Tabeller är bra och kraftfullt till det strukturerade. Som Excel. Men idag när vi alla bär på oss datorer i telefonen, klockan, bilen mm så har det skett en explosionsartad evolution. Att tro att all information går att samla upp och foga samman med metoder från 70-talet är naivt. Vi byggde istället något som liknar vår hjärna. Grafer som kan hitta mönster i kaotiska data, förklarar Emil Eifrém.

Tydlig signal med hög värdering

Idag har Neo4j storkunder i hela världen. Men från början fanns ingen tanke på att gå globalt. Det var inte ens givet att de skulle bilda ett bolag utan de byggde för att lösa ett problem de själva stötte på i sitt bolag. Nu värderas Neo4j till 2 miljarder dollar. Emil Eifrém själv är inte förvånad.

– Vi vet ju hur framgångsrika vi är och vad vi levererar. Nu valde vi att gå ut med hårda siffror och folk har blivit förvånade, de hade inte anat detta. Vi har just gjort den största investeringen i databasens historia och det skickar en signal till den handfull av bolag som har möjlighet att etableras sig som ett av de bestående bolagen. Det var många av dem som höjde på ögonbrynen när vi gick ut med vår värdering.

Tre saker som förvånade

2007 bildades Neo4j och bara några år senare flyttade Emil och delar av bolaget till Silicon Valley, medan utvecklingsavdelningen fanns kvar i Malmö och finns där än i dag. Emil själv flyttade tillbaka till Sverige igen för några år sedan. Det var främst tre saker som slog honom när han flyttade hem igen.

– Amazon fanns inte i Sverige och über fanns inte i Malmö. Det var två saker som verkligen förvånade och krävde en förändring i mitt beteende privat. Professionellt slogs jag av avsaknaden av management team. Det finns så många duktiga ingenjörer i Sverige och jag är glad att vi har vår utvecklingsavdelning i Malmö. Det går att hitta bra ingenjörsledare men att hitta CFO, CMO och säljledare i världsklass för deeptechbolag går inte i Sverige.

Kanske beror det på självuppfyllande profetia tror Emil.

– Alla bolag får tidigt höra att för att lyckas så måste du flytta i alla fall delar av bolaget utomlands. Om du inte gör det så kommer ni inte att lyckas. Det blir en cirkel som ingen bryter. Även Spotify gjorde så när de flyttade ut delar av verksamheten till New York. 

Det kommer flera starka teknikbolag från Lund. Hur tror du att det kommer sig?

– Vi har ett väldigt bra universitet men det finns ju på flera platser i Sverige så det är i sig inte unikt. Men vi har flera passionerade änglar i Skåne som till exempel Hampus Jakobsson och Carl Silbersky som har hjälp till att sätta Skåne på kartan. Till viss del har det offentliga bidragit men mest skulle jag säga att det är eldsjälarnas förtjänst.

Amazon oroar inte

I en intervju med Techarenan News för drygt ett år sedan sa Emil om Amazon att det är en konkurrent som han tar på stort allvar, samtidigt som han känner att Neo4j ligger väldigt bra till. Har detta förändrats på något sätt?

– Inget har egentligen förändrats. Temperaturen har möjligen gått ner ytterligare. Klart att jag tänker på Amazon men nu har de varit med i ytterligare ett år och vår business går så att säga fortsatt väldigt bra. Jag vill absolut inte ge sken av att jag inte bryr mig men det är inte högst upp på listan på konkreta problem för mig.

Hur trött är du på att vi frågar dig om Amazon?

– Inte trött alls faktiskt. Det är en högst relevant fråga för de har plattformsfördelen. Att inte vara medveten om dem skull vara naivt. Som att på 90-talet försöka ducka för att Microsoft lanserade Windows 95. 

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.