Sociala medier och tydligt varumärke – Att attrahera den digitala kunden

Hur attraherar man kunden i en digital värld? Detta diskuterar Daniel Djurdjevic Chimi Eyewear, Sofia Alexus Trustly och Ulrika Andersson, Salesforce i ett samtal på Techarenan Bright.

Förändrade köpbeteenden där e-handeln fått en viktig roll är en av pandemins effekter. Hur gör man för att lyckas attrahera kunden i en helt digital värld? – En effektiv marknadsföringsstrategi som kapitaliserar på stor organisk räckvidd i kombination med att skapa en väldigt bra produkt och ha ett tydligt erbjudande mot kund. Det berättar Daniel Djurdjevic vd och medgrundare Chimi Eyewear som nådde sitt bästa år hittills 2020.

Efter pandemin är det många bolag som försöker nå framgång genom att vara verksamma i många kanaler. Man säljer, servar, marknadsför på alla sina plattformar. Hur gör man för att lyckas attrahera kunden i en digital värld? 

– Målet var kort och gott att skapa en produkt som kunde göra sig bra i ett digitalt format. Vi gick ut hårt i sociala medier, förstärkte det med en stark wholesale-strategi och har de senaste åren fokuserat på att skapa en bra e-handelsupplevelse, berättar Daniel Djurdjevic vd och medgrundare Chimi Eyewear på Techarenan Bright

Globala från dag ett trots utmaningar

Redan från dag ett gick bolaget globalt. Något som bitvis varit tufft men som lönat sig i längden.

– När man drar i gång är man ambitiös och vill nå alla, utan att riktigt inse alla de begränsningar som ändå dyker upp längs med vägen. Men med facit i hand har det varit bra att inte exkludera målgrupper eller marknader.

Ett annat bolag som sett en stark tillväxt senaste åren är Trustly som är en plattform för bank till bank-överföringar. Företaget tillhandahåller betalningslösningar för e-handels genom sin teknik för direktbetalningar.  

– Det vi står inför nu är att vi vill utmana uppfattningen att vi behöver kortbetalningar. Vi tar bort mellanhanden i betalningsflödet. På så vis kan vi erbjuda en mer prisvärd produkt för handlarna än traditionella kortbetalningar. Vi har tidigare haft ett stark Europafokus men i och med ett uppköp har vi nu även gått in på den amerikanska marknaden. Där ser vi en enorm efterfrågan av detta, säger Sofia Alexus, Director of Business Area Operations, Trustly.

Utnyttja algoritmboomen på social medier

Hela världen blev avsevärt mer digital under 2020 som en följd av pandemin vilket gav e-handeln ett rejält uppsving. Ett köpbeteende som få tror kommer att försvinna när samhällena nu öppnar upp igen.  

– Nu börjar även wholesale komma på fötter igen, så på sikt kommer vi att hitta tillbaka till en normal vardag, men det nya normala kommer definitivt att vara mer digitalt än det har varit historiskt, menar Daniel Djurdjevic.

Bolaget grundandes 2016 och har stadigt ökat omsättningen sedan dess och finns hos återförsäljare på många marknader. Varför tror du att ni har kunnat skala så snabbt?

– Dels har det varit väldig generösa algoritmer på Facebook och Instagram de senaste åren. Vi har varit mycket tydliga med hur vi vill bygga vårt varumärke och vad vi vill kommunicera till kunden. Vi har också varit duktiga på att skapa content för de format som når stora och breda målgrupper. Samtidigt har vi varit effektiva när det kommer till att kapitalisera på den algoritmboom som har följt med sociala medier, berättar Daniel Djurdjevic.

Viktigt med interna färdigheter

För Trustly pågår en digital transformation där det fysiska säljmötet ska kombineras med digitala stöd. För att lyckas med att accelerera förändringen har bolaget redan från start byggt in viktiga faktorer i organisationen.

– Vi investerade väldigt tidigt i rätt system och stöd för våra säljare. Vi har också tidigt investerat i att vi behöver rätt folk som kan bygga detta internt och rätt partner. Så när vi behövde accelerera den här resan så hade vi väldigt bra förutsättningar att göra det. Vi hade både interna färdigheter och bra partnersystem för att lyckas.

Och några värdefulla tips för att lyckas med den digitala förändringsresan delar Sofia Alexus med sig av: 

– Det är viktigt att fundera på vilka frågor man besvarar genom att bygga den digitala plattformen. Vad vill man ha ut? Är det data, rapporter, effektivare säljare? Mitt råd är att inte bara sitta och tro att det ska hända. Man måste även sätta en ganska tung investering. Inte bara i ett system utan även investera i personerna bakom som kommer att bygga vidare på detta. Vikten av att sitta på interna färdigheter har nog många märkt av nu när den digitala transformationsresan har behövt accelereras. Man ska ta IT och system och de investeringar som behövs för att gå digitalt väldigt mycket på allvar. 

Nästa digitala trend

Vad tror ni är nästa stora digitala trender inom ert område?

– En del av bolagets grund är att vi är väldigt disruptiva och vi har hela tiden varit trenddrivande och trendskapande inom betallösningar. Vi måste fortsätta att vara innovativa och titta på vad kunden behöver men att nu kunna peka på vilken trend som kommer att styra nästa stora disruption går ännu inte riktigt att säga, menar Sofia Alexus Trustly. 

– Om man tittar på retail som vertikal så kan man konstatera att hela lifestyle och modescenen har släpat efter när det kommer till teknisk utveckling. Nu tycker jag att vi ser tydliga trender på att det kommer fler stora globala aktörer med bra AI-lösningar och virtual try-ons. Det kommer mycket ny teknik som vi tror kommer kunna hjälpa oss att bana väg för fortsatt tillväxt, säger Daniel Djurdjevic.

Se hela panelsamtalet Personliga kundupplevelser i den nya digitala världen här.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.