Exportbolagen trotsade pandemin

Carl-Johan Karlsson, Director, Head of Business Area SME & Midcorp, EKN

Tvärtemot vad många fruktade så ökade antalet exporterande företag i Sverige under pandemiåret 2020.

– Under finanskrisen 2008/2009 försvann drygt 7 000 företag från exportmarknaderna. Det tog nästan tio år innan antalet var tillbaka på samma nivå, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef SME på EKN. Så var inte fallet under 2020.

Enligt siffror SCB tagit fram åt EKN ökade antalet exporterade företag i Sverige under pandemiåret 2020. Från 49 306 under 2019 till 55 618. Det är nytt rekord.

– Vi trodde att exporten skulle reduceras kraftigt men efter en inbromsning under mars till maj så började hjulen att rulla. När bankernas riskaptit minskade klev EKN in och våra garantier ökade från 60 miljarder ett normalår till 119 miljarder under 2020, säger Carl-Johan Karlsson.

Året före finanskrisen 2007 hade Sverige drygt 30 000 exporterande företag. Först 2016 var antalet tillbaka på samma nivå som innan krisen och sedan dess har de ökat med drygt 1000 exportföretag om året. Men pandemiåret 2020 tog ökningen ett skutt med drygt 6000 fler företag.

 – När vi gick in i den här krisen fanns det en stark oro över att många företag skulle slås ut och helt försvinna från exportmarknaderna. Därför fick EKN en utökad garantiram och tog snabbt fram tillfälliga krislösningar för att hjälpa företagen att fortsätta exportera. Det har EKN uppenbart lyckats med, säger Carl-Johan Karlsson.

Konststycke av små och medelstora företag

Pandemin var ett hårt slag inte minst för små och medelstora företag med förlorad försäljning och störningar i känsliga leveranskedjor och att de klarade sig så bra som de gjorde kallar Carl-Johan Karlsson ett mirakel.

– De svälte sig ur krisen och var mycket skickliga på att dra ner på kostnader och ställa om produktionen. Det i kombination med en rad statliga stödåtgärder gjorde att nivån på konkurser varit extremt låg.

Och i stället för att bli ett ödesår så ökade antalet exportföretag i Sverige.

– Jag ser främst två förklaringar. Den ena är att sedan finanskrisen har fler företag breddat sin export. Exempelvis har små och medelstora företags export till Asien, främst Kina, ökat. Och för den som har tagit sig in på den asiatiska marknaden har möjligheterna varit goda även under pandemin. Den andra förklaringen är att det fanns betydligt bättre tillgång till finansiering under krisåret 2020 än under finanskrisen. Då var det totalstopp.

Har Sverige klarat sig bättre än andra länder?

– Ja Sverige har klarat sig bättre än flera andra länder. Tittar man på södra Europa så är det många företag som drabbats mycket hårt. Vi hade inte en total lock down som i många andra länder utan de svenska hjulen fortsatte att rulla. Men jag vill verkligen ge en eloge till de små och medelstora företagen som har tagit till så tuffa åtgärder. Många har ställt om och många företagare har inte tagit ut lön. Det har inte varit någon dans på rosor.

Techbolag klarar obalansen bättre

I dag är handelssystemen i obalans menar Carl-Johan Karlsson. Något som kan dröja ytterligare ett halvår innan det stabiliseras. Europa och USA har kommit betydligt längre med vaccinationerna än Asien och näringslivet är redo att gasa för fullt. Samtidigt väntar många bolag på komponenter som dröjer på grund av eftersläpning i systemet med stängda fabriker och hamnar i Asien och upptrissade priser på containerfrakt som en trång sektor.

– Med ökad vaccinering tror de flesta på en normalisering och balans i systemet inom sex månader. Men tjänsteförsäljningen är inte lika sårbar och berörs inte av detta på samma sätt. Det innebär att många techbolag påverkas mindre av obalansen, säger Carl-Johan Karlsson.

Redaktionen

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.