Så kan export hjälpa till i den gröna omställningen

Karin Wessman, hållbarhetschef på Exportkreditnämnden, EKN, i ett panelsamtal på Techarenan Summit. Foto: Tommy Fondelius.

Sverige står sig stark när det kommer till bolag med nya lösningar för hållbarhet och klimatarbete. Men för att de ska kunna göra största möjliga nytta krävs att bolagen tar sig ut i världen.

Enligt European Innovation Scoreboard är Sverige EU:s mest innovativa land. En position vi dessutom haft flera år i rad, och inom hållbar innovation står vi lika starkt. På den europeiska finansiären för hållbar energi, EIT InnoEnergys lista över de mest kommersiellt attraktiva innovationerna inom hållbar energi är svenska bolag överrepresenterade. Något som Techarenan News tidigare rapporterat om.

Vi har tjatat oss blå om att svenska företag har det som världen behöver, och nu upplever jag att man börjar inse det. Vi märker en tydlig trend både bland våra kunder och deras kunder att efterfrågan på innovativa lösningar för en grön omställning ökar, säger Karin Wessman, hållbarhetschef på Exportkreditnämnden (EKN), i ett panelsamtal om globala trender på Techarenan Summit.

Carl Svernlöv, partner och advokat på Baker McKenzie och Annika Winsth, chefekonom på Nordea håller med om att det globala perspektivet för svenska bolag kommer bli avgörande för vår påverkan i den gröna omställningen.

Oroande utveckling under pandemin

Men ett hot mot detta är att fler länder blivit mer återhållsamma med sina investeringar utomlands under pandemin.

– Vi har sett en försiktig trend bort från globaliseringen mot mer protektionism i de enskilda länderna. Kina har slagit till med att ha screening på sina egna utlandsinvesteringar och andra länder har i sin tur screening på investeringar utifrån, säger Carl Svernlöv på Baker McKenzie.

Carl Svernlöv partner och advokat på Baker McKenzie.

En utveckling som oroar Annika Winsth på Nordea. Speciellt när det kommer till hållbarhetsfrågan.

– Det är en global utmaning, en global kris. Men det är alldeles för mycket fokus på nationella lösningar. Det viktiga är att vi ser till att skapa utveckling, teknik och forskning i Sverige, som man kan använda i hela världen. Det spelar ingen roll hur snygga vi är på hemmaplan, om det är smutsigt någon annanstans, säger Annika Winsth.

Annika Winsth, chefekonom på Nordea.

“Behöver skynda oss ut”

I slutändan kokas allt ned till att nå de klimatmål som satts upp. Bland annat 1,5 gradersmålet i Parisavtalet.

– Det är en sak att skriva ner på papper och en annan sak att göra. Situationen är akut och vi behöver gå ut och agera. Det är ju det som avgör om vi når 1,5-gradersmålet, och gör vi inte det så är oförutsägbarheten man kan uppleva nu, inget mot vad det kommer att bli, säger Karin Wessman.

Se hela panelen här:

Erbjuder en grön kreditgaranti

För att stötta och påskynda svenska hållbarhetslösningar internationellt har EKN sedan en tid tillbaka en specifik grön kreditgaranti som kan täcka en större del av bankens risk för bolag vars verksamhet bidrar till klimatomställning enligt EU:s hållbarhetstaxonomi.

– På möjlighetssidan är våra företag väl rustade, Sverige har innovationskraft och vi jobbar tillsammans. Nu måste vi skynda oss ut i världen, konstaterar Karin Wessman på EKN.


Lyssna även på Karin Wessman, hållbarhetschef, EKN, i podden Heja Framtiden, live från Techarenan Summit:

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.