Här är världens 100 ledande cleantech-bolag – de är Sveriges bidrag: ”Bekräftar det unika med vår teknologi”

Henrik Henriksson, vd, H2 Green Steel och Karim Engelmark Cassimjee, vd och medgrundare, EnginZyme, är Sveriges bidrag på listan över de ledande cleantech-bolagen i världen.

Två svenska bolag tar plats när amerikanska jätten Cleantech Group listar de 100 världsledande bolagen inom cleantech.

Vilka företag har störst chans att påverka i en alltmer miljö- och klimatfokuserade marknad, de närmaste fem-tio åren? Det var frågan som amerikanska Cleantech Group frågade sig. Utifrån cleantech-branschens eget perspektiv och närmare 11 000 nomineringar tog företaget sedan fram listan över världens 100 ledande cleantech-bolag.

Två av bolagen är svenska och placerar sig båda i kategorin ”material och kemikalier”. Det handlar om EnginZyme som vill ersätta tungmetaller i industrin med enzymer, och H2 Green Steel med sin lösning för fossilfritt stål.

– Vi är otroligt stolta och glada att ha utsetts till ett av de 100 ledande cleantechföretagen i världen. Med vår tillväxttakt är det lätt att glömma att H2 Green Steel startades för drygt ett år sedan, så att redan nu få den här typen av internationellt erkännande känns väldigt stort. Det är bekräftande för vår vision och syftet som genomsyrar allt vi gör – att få ner koldioxidutsläppen inom tung industri, säger H2 Green Steels vd Henrik Henriksson till Techarenan News.

Viktigt att synas

Att som svenskt bolag synas på en sådan internationell lista är positivt. Mycket eftersom det ökar förståelsen för vad bolagen gör, enligt Karim Engelmark Cassimjee, vd och medgrundare, EnginZyme.

– Det är viktigt för oss att nå ut med hur vår lösning kan bidra till hållbar tillväxt. Tekniken som vår lösning är baserad på kan vid en första anblick verka komplex och svår att ta till sig om man inte är insatt i biotech-fältet, och då är internationella erkännanden av relevanta aktörer värdefulla för att skapa större kännedom. Det bekräftar det unika med vår teknik.

Svensk cleantech står fortsatt stark

Flest bolag (50) på listan är baserade i USA och i Europa är Tyskland högst representerat med åtta bolag. Våra nordiska grannar Danmark, Finland och Norge har varsitt bolag på listan. Men svensk cleantech står sig stark i ett internationellt perspektiv. Det menar Magnus Agerström, vd på Cleantech Scandinavia som jobbar för att skala upp cleantechbolag i Norden och Baltikum

– Generellt har vi en hög innovationsnivå och flödet av nya innovationer är stort i ett internationellt sammanhang. De senaste fyra åren har vi sett en brant ökning i investeringarna. Den är dock även internationell. Vi ser en del av bolagen uppnå en god tillväxt. Konkurrensen är dock större nu och vi ser ett behov av bättre uppslutning kring lösningar, från det offentliga och industrin. Marknaderna har inte lossnat riktigt för de verkligt innovativa lösningarna.

Vad krävs för att ta ytterligare steg?

– Min bedömning är att det krävs etablering av några stora VC-fonder i Sverige med förmåga att sätta tillräckligt mycket pengar för att attrahera syndikeringsinvesteringar samt strategiskt stödja bolagen att växa internationellt. Jag tror också att man måste börja ställa större krav på exempelvis kommuner och industrin avseende deras satsningar på klimatneutralitet. Det är högst oklart hur de tänker, vilka konkreta satsningar man tänker sig och hur det inkluderar nya innovationer, säger Magnus Agerström.

Övriga kategorier på listan är ”energi”, ”naturtillgångar och miljö”, ”transport och logistik”, ”jordbruk och mat” och ”möjliggörande teknik”. Bolag som uppnått enhörningsstatus eller annonserat att de har för avsikt att gå till börsen via en SPAC har inte tagits med på listan.


Bolagen på listan – här är de baserade

USA: 50

Kanada: 13

Tyskland: 8

UK: 6

Israel: 3

Kina: 3

Frankrike: 2

Schweiz: 2

Sverige: 2

Australien: 1

Belgien: 1

Danmark: 1

Finland: 1

Grekland: 1

Hong Kong: 1

Indien: 1

Nederländerna: 1

Norge: 1

Spanien: 1

Sydkorea: 1

Övriga siffror i rapporten:

Totalt investerat kapital i de 100 bolagen: 11,3 miljarder US dollar

Investeringar under 2021: 6,9 miljarder US dollar

Största runda: 1,8 miljarder US dollar (Commonwealth Fusion Systems, USA)

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.