Ny chans för nordiska startups att validera bolaget – inkubator tillbaka på plats i Silicon Valley efter pandemin

Tech-inkubatorn TINC har under tio år låtit 184 nordiska startups skala upp enligt “the Silicon Valley-mindset”. Foto: Shutterstock.

TINC, tech-inkubatorn från Nordic Innovation House, har öppnat upp för nya ansökningar från nordiska startups. Till våren gör programmet fysisk comeback i Silicon Valley efter digitala lösningar under pandemin.

Under tio år har TINC tagit nordiska tech-startups till Silicon Valley för att skala upp bolaget efter tech-meckats beprövade metoder. Totalt har det blivit 184 företag i 20 omgångar (en på våren och en på hösten).

Nu har inkubatorn öppnat för ansökningar till våren 2022. Efter två pandemi-år med enbart digitala program kommer de cirka tio bolag som tas ut att återigen erbjudas en visit till amerikanska västkusten. Programmet inleds dock på distans med digitala aktiviteter, men i slutet av maj går så till slut resan västerut för ett intensivt tvåveckors-program med bland annat workshops och pitch-träning.

– Då programmet åter öppnar upp för fysisk närvaro på plats i Silicon Valley kan deltagarna förvänta sig ett boostat nätverk av kontakter från Silicon Valley, säger Marcus Rönngren Liu, Senior Fellow på Nordic Innovation House som ligger bakom programmet.

Möjlighet att få ovärdeliga erfarenheter

Nordic Innovation House är ett samarbete mellan de nordiska länderna där innovationsmyndigheten Vinnova är den svenska representanten. De bolag som tas ut kan vänta sig kontakt med mentorer från Silicon Valley och grundare till tidigare deltagande bolag som lyckats skala upp i USA.

– Programmet betyder att bolagen får validera sin idé tillsammans med andra bolag som står inför liknade utmaningar och samtidigt få den prövad utifrån ett ”Silicon Valley-mindset”. Bolagen kommer få kunskap och kontakter som skulle ta betydligt längre tid att skaffa på egen hand, säger Marcus Rönngren Liu.

Hur brukar responsen vara från de som deltar?

– Positiv men att programmet är intensivt. Innan pandemin var det fyra veckor på plats i Silicon Valley. Det gör det svårt att ha nyckelpersoner uppbundna på utvecklingsarbete under så lång tid samtidigt som många har familjer kvar hemma i Sverige. Positiv feedback från de virtuella programmen är att det skett på kvällstid vilket tillåter ordinarie arbete på dagtid.

Gav mest värde vid full satsning

Ett bolag som genomgått TINC med merparten positiva erfarenheter är svenska HR-techbolaget Winningtemp från Göteborg. Året var 2017 och Pierre Lindmark, vd och medgrundare, stämmer in i responsen om det hektiska schemat.

– Vår utmaning var att få till tiden och engagemanget i början. Vid starten av programmet var vi tre personer i bolaget och precis rekryterat tre till. Vi hade cirka 50 kunder och det var en utmaning med tidszonen att arbeta med affärer och bolagsbyggande samtidigt. Efter cirka två veckor in i programmet ändrade vi om för att kunna satsa fullt på programmet och det var först då det gav stort värde, säger Pierre Lindmark.

Mathias Hansson Pierre Lindmark, grundarna av Winningtemp, deltog i TINC 2017. Foto: Press.

Vad fick ni konkret ut av programmet?

– Programmet har stort fokus på att skala ett bolag internationellt. Vi fick ut väldigt mycket kring att vässa vår ”value proposition” och korta våra säljcykler genom att upprätta rätt KPI:er.

Skulle du rekommendera andra att söka?

– Jag rekommenderar starkt TINC. Anledningen är att man får ett större perspektiv kring vad som krävs för att skala ett bolag snabbt. Kunskapsutbyte med andra bolag i samma fas är också extremt värdefullt, säger Pierre Lindmark från Winningtemp.

Sista ansökningsdag för TINC våren 2022 är den 4 mars.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.