De har tagit svenska startups till Ukraina i tio år – nu flyr deras anställda den ryska invasionen

Sigma Technology Groups vd Carl Vikingsson och pansarvagnar i östra Ukraina. Foto: Sigma Group och Shutterstock.

Sedan 2012 har svenska konsultkoncernen Sigma Technology Group anordnat ”Sweden-Ukraine Business Forum” tillsammans med ambassaderna för att stärka ländernas samarbeten och introducera svenska startups för den ukrainska marknaden. Bolaget har över 1 000 medarbetare i Ukraina som nu drabbas nu hårt av den ryska invasionen. ”Anställda flyr på eget bevåg”, säger koncernens vd Carl Vikingsson.

Så sent som i november förra året anordnade Göteborgsbaserade Sigma Technology Group, tillsammans med den svenska ambassaden i Kiev, den senaste upplagan av ”Sweden-Ukraine Business Forum”. På plats i Stockholm var representanter från svenska startups som Kry, Karma och Elonroad. Men även storbolag som Ericson samt nätverk och investerare som Impact Hub Stockholm och Stockholm Invest närvarade.

Nu är läget ett annat för Sigma Technology Group vars starka band till Ukraina inleddes efter ett förvärv av ett ukrainskt it-bolag som i dag har omkring 1 300 anställda på sju kontor i landet.

– Anställda har på eget initiativ valt att lämna Kharkov och Kiev och anländer i detta nu till Lviv. De tas emot och detta scenario är en del av våra förberedelser. Vi hade redan innan uppmanat anställa ha sina bilar fulltankade, bunkra mat och vatten samt packa personliga tillhörigheter för att snabbat kunna evakuera vilket man hörsammat och gjort. Vi vet inte hur många, men redan innan hade vi startat upp processen och tar emot de som tagit beslut att flytta på egen hand. De är välkomna till våra andra kontor i västra Ukraina, säger koncernens vd Carl Vikingsson i ett mail till Techarenan News på torsdagen.

Planerat för detta sedan 2014

Situationen kommer inte som en chock för bolaget som ända sedan 2014, då Ryssland annekterade Krimhalvön, haft en plan för en eventuell invasion. En plan som de senaste veckorna alltså tagits i bruk. Under onsdagen hade bolaget ett digitalt möte med alla anställda i Ukraina och veckorna innan har de frågat de anställda om intresset att flytta vid en eventuell invasion. Beskedet var att cirka 500–600 anställda önskade re allokering.

– Vi har haft en ”business continuity plan” som vi har under senaste veckan höjt till högsta beredskapsnivå. Vi har i dag även gått upp i högsta beredskapsläge i Ungern där vi aktiverat möjligheten att ta emot anställda och deras familjer i Budapest. Vi samlar på oss information om läget och agerar utifrån vad vi känner till. Högsta prioritet just nu är att säkerställa trygghet av vår personal, säger Carl Vikingsson.

Utöver ”Sweden-Ukraine Business Forum” utsågs Vd:n Carl Vikingsson under 2020 dessutom till Ukrainas honorärkonsul i Västsverige och Södra Sverige.

– Ukrainare är angelägna att utvecklas och förnya, de är resultatorienterade och engagerade partners, vilket är viktigt för att lyckas i affärer. Jag är fast besluten att fortsätta vår strävan att främja entreprenörskap i Ukraina och skapa grunden för ett fruktsamt partnerskap på båda sidor, sa Carl Vikingsson i ett pressmeddelande vid tiden för utnämningen.

Bild från ett panelsamtal på ”Sweden-Ukraine Business Forum” i Stockholm i november 2021. Foto: Svenska ambassaden i Kiev.
Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.