Startup-experten om osäkra läget i Europa – så bör svenska bolag agera

Axel Bruzelius, grundare och COO på Ark Kapital och tidigare Head of Startup and Growth på Nordea, tipsar om hur svenska startups ska tänka i det osäkra läget i Europa. Foto: Tommy Fondelius och Shutterstock.

Axel Bruzelius, grundare och COO på Ark Kapital och tidigare Head of Startup and Growth på Nordea, tipsar om hur svenska bolag nu bör tänka kring sanktioner, betalningar och ett försiktigare investeringsklimat.

Osäkerheten är stor på flera håll efter Rysslands invasion av Ukraina. Många svenska bolag har personal eller kunder i de båda länderna och verksamheten drabbas nu både på kort och lång sikt. Dels direkt av konflikten i Ukraina som riskerar att tvinga miljontals människor på flykt, dels av sanktioner mot Ryssland som kan bli långvariga och allt hårdare.

2019 hade drygt 160 svenska bolagskoncerner utlandsetablering i Ryssland och Ukraina, och antalet anställda uppgick över 20 000, enligt statistik från Tillväxtanalys. Den nuvarande situationen har lett till att bolag letar alternativa betalningsvägar till de två länderna, men läget kring sanktioner är snårigt och felbeslut kan komma att straffa sig.

– Det första man ska göra är att lägga en del jobb på att förstå sanktionerna och vad de är till för. Det är ingen idé att hitta en smart lösning som sedan visar sig bryta mot sanktionerna, vilket kan få stora konsekvenser, säger Axel Bruzelius, grundare och COO på Ark Kapital.

Försiktigare banker

I sin roll har han bred kontakt med svenska startup- och techbolag och han har sedan tidigare även insyn i bankvärlden efter sin tid som Head of Startup and Growth på Nordea.

– Bankerna är duktiga på att ställa upp för sina kunder. Men sanktioner är något som gör att även de blir försiktiga. De flesta banker kommer nog dra sig tillbaka en del här i början.

Vad innebär det för bolagen?

– Det man sett i mindre kriser än denna är ju att större lån och investeringar skjuts upp, så man ska nog förbereda sig på att det kan bli ganska stökigt. Bolagsinternt bör man fundera på om man ska ta in lite extra likviditet och se över sina investerare. De stora fonderna har pengar i systemet och det finns möjlighet att bredda sin ”funding base”.

Bör omvärdera sina verksamheter i Ryssland

Nya sanktioner mot Ryssland planeras och något som, enligt Axel Bruzelius, skulle påverka bolag och deras betalningsmöjligheter allra mest är om landet stoppas från det internationella betalningssystemet Swift.

– Det skulle få stora konsekvenser för egentligen alla bolag som har något att göra med Ryssland. Men det finns steg i sanktionerna och ett Swift-stopp är inget som legat på bordet än. Det är en utveckling vi får följa dag för dag.

Hur bör bolag med verksamhet i Ryssland tänka på lång sikt?

– Det är mer av en handelspolitisk fråga och det kommer nog att dröja innan vi på den nivån har fungerande handelsrelationer med Ryssland igen. Det man kanske bör fundera på är om det är värt att ha nyckelpositioner i bolaget i Ryssland framöver. Men just nu är det nästan helt omöjligt att spekulera om vilken strategi som är bäst på sikt, säger Axel Bruzelius.

Se över leveranskedjorna och stärk säkerheten

Johan Sjöberg, försvars- och säkerhetspolitisk rådgivare vid Svenskt Näringsliv, är inne på samma linje om att företagen nu bör se om sitt eget hus när det gäller kopplingar till Ryssland eller Belarus.

– Man kan se över sina leveranskedjor och inte bara de närmaste leverantörerna, utan titta på hur det ser ut i flera led. Företag kan behöva ställa sig frågan: Var kommer de komponenter som vi använder oss av i vår produktion, säger han i ett pressmeddelande från Svenskt Näringsliv och fortsätter:

– Sist men inte minst, om det inte redan gjorts, är det nu hög tid att se över och stärka cybersäkerheten och säkerhetsskyddet, säger Johan Sjöberg och pekar på att utvecklingen med fler cyberattacker kan komma att fortsätta.

Samtidigt är det flera bolag som redan kontaktat Axel Bruzelius. Ofta i samma syfte som han tidigare lyft upp som ett tips.

– När det blir oroligt som nu så brukar bolag höra av sig till oss, egentligen bara för att ha någon mer att prata med, alltså lite det som jag var inne på: Se över sina investerare och bredda sina möjligheter.

Axels tips till svenska startups i osäkra läget:

Med personal eller kunder i Ryssland och Ukraina:

  1. Se till att hålla sig väldigt uppdaterad på vad som händer. Bland annat genom att följa USA:s och EU:s sanktionslistor.
  2. Ta fram en tydlig policy för hur man ska agera nu och framåt. Att bryta mot sanktioner kan få stora konsekvenser för bolaget.

Generellt:

  1. Fundera på om man kan få in lite extra likviditet i bolaget för de närmsta månaderna.
  2. Ta det försiktigt och avvakta på den ena sidan, samtidigt som man bör ta in pengar om möjligheten finns.
Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.