Oro hos svenska exportföretag i kriget: ”Ingen vet om det går att leverera och få betalt just nu”

Johan Dahl, landanalytiker Östeuropa och OSS-länderna på EKN. Till höger: Rysslands maktcentrum, Kreml i Moskva. Foto: Press och Shutterstock.

Exportkreditnämnden, EKN, har stoppat garantigivning till Ryssland, Belarus och Ukraina och framtiden för handel med länderna är oklar. ”De flesta följer utvecklingen och har en dialog med sina banker och kunder.”, säger Johan Dahl på EKN.

Efter krigsstarten i Ukraina är läget fortsatt osäkert för svenska bolag verksamma i de inblandade länderna. I Ukraina pågår striderna och mot Ryssland och allierade Belarus har flera ekonomiska sanktioner införts från en fördömande omvärld.

– Det händer ju väldigt mycket, väldigt snabbt, och nya sanktioner kan sättas in när som helst. Ingen vet under vilka förutsättningar det ens går att leverera och få betalt just nu, säger Johan Dahl, landanalytiker Östeuropa och OSS, på Exportkreditnämnden, EKN, som utfärdar lånegarantier som försäkrar exportföretag och banker mot risken att inte få betalt.

Kort efter att den ryska invasionen inletts tog EKN beslutet sätta landpolicyn under översyn för Ryssland, rysstödda Belarus samt Ukraina. Översynen innebär stopp för garantigivning till projekt i de tre länderna tills vidare, både för nya affärer och under befintliga offerter.

– Jag vill förtydliga att vi står fast vid våra åtaganden, och att det här stoppet gäller framtida leveranser för tidigare utfärdade offerter och framtida garantigivning. Beslutet beror främst på hoten om sanktioner mot Ryssland och Belarus, och i Ukraina är det mer av riskmässiga skäl eftersom det är ett land i krig, säger Johan Dahl.

“Värsta scenario ur ett handelsperspektiv”

Under dagarna efter invasionen har flera svenska bolag med EKN-stöd hört av sig till myndigheten. En del är oroliga, men många är ändå väl medvetna om läget.

– Det är klart det finns en oro även om förståelsen för situationen i Ukraina är hög. Företagen ser ju såklart även till sina verksamheter och om man kommer kunna få betalt och fortsätta leverera. EKN:s garantier kan man alltid räkna med, men det är väl mest kring framtida betalningar som osäkerheten är som störst. De flesta avvaktar nog nu med Ryssland och det är det budskapet som många ger oss.

Vad händer om fler sanktioner sätts in?

– Man brukar ju sanktionsmässigt jämföra med Iran där det i praktiken är ett stopp för all handel vilket ur ett handelsperspektiv är ett värsta scenario. Men det är svårt att säga just nu hur de olika sanktionerna kommer att påverka. Däremot går det nog att säga att det är banksystemen som främst kommer att drabbas.

Hur ska svenska exportföretag i de drabbade länderna tänka på sikt?

– Det är Jättesvårt att råda där. I dagsläget är det nog bäst att avvakta. Många svenska företag har långt gående strategier och planer i dessa länder och det kan bli aktuellt för dessa att behöva se över dem. Men just nu är det bästa rådet att avvakta, säger Johan Dahl.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.