Allt fler kvinnor avstår en karriär inom it och tech: ”Viktigt att bredda begreppen”

Camilla Lundin, grundare av nätverket Business and Dreams och Annie Lindmark, programansvarig på Vinnova och grundare av nätverket W.Empowerment. Foto: Press.

Andelen unga kvinnor som drar sig från en karriär inom it – med orsaken att det inte passar dem – ökar. Det visar en ny undersökning från bland annat Insight Intelligence, som släpptes på internationella kvinnodagen.

Lagom till internationella kvinnodagen kommer negativa siffror för en techbransch som ständigt påpekar behovet av mer jämställdhet.

En färsk undersökning visar att unga kvinnor i högre utsträckning anser att deras personlighet inte passar för en karriär inom it och tech. Under de senaste åren har dessa ökat med 30 procentenheter, enligt undersökningen som är gjord av analysbyrån Insight Intelligence i samarbete med bland annat Blekinge tekniska högskola.

Det är åttonde året i rad som undersökningen görs där 1 000 kvinnor i hela Sverige, mellan 16 och 30 år, tillfrågas om deras syn på it och tech som bransch och möjligt yrke. Utöver inställningen till branschen visar resultatet även att andelen med god kännedom om vad it som yrke innebär har minskat. 2022 är det dessutom fler som har dålig kännedom om ett it-jobb jämfört med de som har god kännedom.

Annie Lindmark är programansvarig på innovationsmyndigheten Vinnova och grundare av det kvinnliga entreprenörsnätverket W.Empowerment. Enligt henne visar utvecklingen på en bransch som fortfarande brottas med strukturella problem.

– Det är oroande att en hel del unga kvinnor fortfarande i dag inte tycker att de passar att arbeta med it. Det finns dessutom en del studier som visar att tjejer redan i ung ålder inte ser sig själva som tekniska. Det kanske mest problematiska är att det också fortfarande lever kvar en föreställning kring att unga tjejer inte förväntas vara intresserade av teknik, vilket såklart inte är sant och något vi måste arbeta stenhårt med att få bort.

It som begrepp kan vara daterat

En möjlig förklaring till tappet är – enligt aktörerna bakom undersökningen – att it som begrepp inte har åldrats i samklang med vad yrket innebär i dag och att det utan kontext kan verka avskräckande.

– Jag tror att det är viktigt att bredda begreppet ”it” men också ”tech” och både visa på, och prata tidigt om, att teknik faktiskt handlar till stor del om problemlösning och vad vi kan skapa utifrån att ha en teknisk förmåga och kompetens. Det har visats i en hel del undersökningar hur viktigt det är med vilket språk och formuleringar som används när det kommer till allt från kursbeskrivningar till rekryteringsannonser för att nå ut bredare. Jag tror att det här inte bara gäller begreppet ”it” utan minst lika mycket begrepp som ”innovation” och ”entreprenörskap”. Vi behöver bli bättre på att bredda bilden kring vem som är och kan bli en ingenjör, innovatör, startupentreprenör. Bilden som finns idag är alldeles för snäv, säger Annie Lindmark.

Hur kan IT ändras för att passa unga kvinnor?

– Mycket har hänt, mycket arbete är kvar. En positiv trend är att branschen rört sig från att prata om ”varför” det behövs fler kvinnor inom it och mer gå till att handlingskraft. Det finns också många initiativ och organisationer som idag arbetar med att synliggöra statistik och fördelningen i branschen. Men också som arbetar med att bygga nätverk, lyfta förebilder och yrkesvägar inom it och teknik.

“Många måste anstränga sig för att passa in”

Ett exempel är Business and Dreams vars syfte är att skapa ett community för kvinnor med fokus på karriär och utveckling. Nätverket grundades 2020 av Vendela Lilliestråle och Camilla Lundin som båda arbetar inom startup och tech-svären och sett behovet av stöttning.

– På individnivå är det många som stöter på svårigheter. Det finns fortfarande problem i arbetskulturen på många företag och många kvinnor anser att de får anstränga sig för att passa in i en värld som inte verkar vara skapad för en själv, säger Camilla Lundin.

Hon ser positivt på alla de initiativ som görs för att uppmärksamma gapet och öka jämställdheten i branschen, men saknar samtidigt en märkbar effekt på siffrorna och i praktiken. Att lyfta de här frågorna i ett tidigare skede i människors liv är ett initiativ som på sikt skulle kunna leda till förändring, enligt Camilla Lundin, och något som hon hållit ett TED talk om tidigare. En annan är att ”pitcha” branschen på ett bättre sätt.

Camilla Lundin, medgrundare av nätverket Business and Dreams under sitt TED Talk.

– Framför allt bör man fokusera på att det här är framtiden. Tech är ju redan nu involverat i alla branscher egentligen och om inte kvinnor är med på resan så får vi ett mindre jämställt samhälle. Men man kan även lyfta enkla saker som att det generellt är kul att vara på bolag där det går fort och händer mycket och där man får inblick i saker före det händer på bred front, säger Camilla Lundin.

När tror du att vi inte behöver den här diskussionen och du slipper svara på de här frågorna?

–  Jag önskar att det redan var så, men det känns ganska så långt bort just nu. Speciellt eftersom vi ser Sverige som ett jämställt land på många sätt. Men ser man till faktiska siffror så har inte jättemycket skett inom just tech-branschen.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.