Elutmanaren tar in 1 miljard – rekordstora impact-fonden största ägare

Edgeir Vårdal Aksnes, vd och medgrundare Tibber, Tim He, partner Summa Equity och Daniel Lindén, medgrundare Tibber. Foto: Press

Det norsk-svenska digitala elbolaget Tibber får in 1 miljon kronor i en emission, rapporterar DI. Den största delen av det nya kapitalet kommer från private equity-bolaget Summa Equity och dess rekordstora impactfond på 23 miljarder kronor.

Tibber vill utmana eljättarna genom att köpa och sälja el till det aktuella timpriset, utan något påslag till sina kunder. I stället tar de en månadsavgift på 39 kronor från användarna.

Bolaget har tidigare haft en tillväxt på omkring 1 000 procent och i och med emissionen ökar värdet ännu mer, rapporterar Dagens Industri.

”Det känns väldigt bra att vi trots den oerhört turbulenta tid vi nu upplever i Europa kunnat slutföra vår överlägset största finansieringsrunda hittills. Det visar att investerarna har stort förtroende för vår affärsmodell och mål att bli en globalt ledande aktör inom smarta och hållbara energilösningar”, säger Tibbers vd och medgrundare Edgeir Vårdal Aksnes till Dagens Industri. 

Pengar från rekordstora impact-fonden

Serie-C rundan har letts av Summa Equity som tidigare i år lanserade den största europeiska impact-fonden någonsin på 23 miljarder kronor. När transaktionen är klar kommer bolaget att äga tio procent av Tibber.

”Vi är väldigt glada att ingå partnerskap med Tibber och därmed ta del av deras resa för att hjälpa hushållens omställning till hållbar energi på ett smart och effektivt sätt. Med hjälp av teknologi sparar Tibbers kunder pengar och energi samtidigt som de avhjälper energiomställningen till förnybara källor”, säger Tim He, partner på Summa Equity i ett pressmeddelande.

Utöver Summa finns även flera av Tibbers befintliga ägare med i kapitaltillskottet. Bland annat Schibsted som innan emissionen var största ägare med 14 procents innehav. De går nu in med ytterligare 100 miljoner kronor.

Tibber grundades 2016 och är verksamt i Sverige, Norge och Tyskland. Under 2022 planerar de en lansering i Nederländerna och enligt bolaget är vidare europeisk expansion att vänta. Bolaget har vid dags datum omkring 400 000 användare. En siffra som mer än tredubblats på ett år.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.