EU prisar årets kvinnliga innovatörer – fem år sen enda svenska topplaceringen: ”Fattas engagemang och entusiasm”

Petra Wadström grundade Solvatten 2006. Nio år senare tilldelades hon andrapriset i EU:s tävling för kvinnliga innovatörer. Foto: Press och Shutterstock.

För nionde gången ska EU prisa kvinnliga innovatörer. Sverige ligger i topp när det kommer till innovationskraft, men samtidigt är den enda svenska topplaceringen från 2017 då Petra Wadström, grundaren bakom cleantech-bolaget Solvatten, blev tvåa.

Sverige har legat i topp på EU:s lista över de mest innovativa länderna i flera år i rad, och lyfts ofta fram som ett föregångsland när det kommer till att lyfta ny teknik och innovativa lösningar.

Men på vissa håll inom innovationslandskapet i Europa verkar vi ligga efter. I alla fall om man ska tro EU:s tävling för kvinnliga innovatörer – “EU Prize for Women Innovators” – som avgjorts årligen, med vissa uppehåll, sedan 2011.

Bortsett från ett fåtal finalister är Petra Wadströms andraplats från 2017 den enda svenska topplaceringen hittills. Hon är grundaren bakom cleantech-bolaget Solvatten som utvecklat ett portabelt vattenrenings- och vattenvärmesystem för hushåll utanför elsystemet i utvecklingsländer.

“Var ett stort pådrag från övriga länder”

Hon ser generellt att det finns för få kvinnliga företagare och entreprenörer inom teknikområdet, men tror inte att de uteblivna svenska framgångarna i just denna tävling tyder på att det lider brist på kvinnlig innovationskraft i landet direkt.

– Jag tror att det fattas engagemang och entusiasm. När jag fick priset var ingen svensk EU-kommissionär där eller någon svensk press. Samtidigt var det ett stort pådrag med folk, TV och press där från de övriga nominerades länder, säger Petra Wadström.

Hur viktigt är det annars att lyfta kvinnliga innovatörer?

– Jag tycker att det är viktigt och angeläget att nå ut till både flickor och pojkar tidigt under skolåren, att öppna upp för och få in mer kreativt tänkande både i teknik- och naturämnen och som varvas flitigt med till exempel bild och slöjd.

Vad betydde andrapriset för dig 2017? 

Jag blev så klart jätteglad. Speciellt när man läser motiveringen om att prisets syfte är att öka medvetenheten om behovet av fler kvinnliga företagare och innovatörer samt att inspirera andra kvinnor att följa i deras fotspår För mig står mycket av värdet av min ”Solvatten-resa” just i att inspirera andra att ta sina idéer hela vägen fram, att genomföra hela resan. Teknik är spännande, entreprenörskap är utmanande, att vända problem till positiva lösningar är viktigast.

Om du får nominera någon i år, vem skulle det vara?

– En kreativ tjej är uppfinnaren Simone Grate, säger Petra Wadström.

Öppet för nomineringar

Om det blir några nya svenska topplaceringar återstår att se. Europeiska innovationsrådet, EIC, som ansvarar för tävlingen under finansiering från forsknings- och innovationsprogrammet Horizon Europe, har öppnat upp för nomineringar och ansökningar fram till 18 augusti 2022.

Tävlingen utser i år tre vinnande innovatörer som vardera får 100 000 euro. Även tre vinnande innovatörer under 35 år kommer att utses i kategorin ”Rising Innovators” med en prissumma på 50 000 euro var.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.