Live-podd på Techarenan Summit 2022: Varför blir inte tjejer kvinnor inom tech?

Ulrika Sultan, doktorand vid Linköpings universitet, Hanna “HanaPee” Persson, Nomi Bontegard, 3D Artist, Star Stable Entertainment och Emma Bachner, Northern Europe Enablement Leader, IBM. Det är deltagarna i Teknikföretagens livepodd på Techarenan Summit 2022 den 26 april på Waterfront i Stockholm.

Teknikföretagen vill få fler unga tjejer att välja utbildningar och arbeten inom teknik. Som en del i att lyfta frågan anordnar de live-podden ”Why do girls not become women in tech?” på den internationella techkonferensen Techarenan Summit den 26 april på Waterfront i Stockholm.

Enligt rapporten ”10 insikter om tjejers teknikintresse” från 2021 utgör tjejer bara 20 procent av alla som söker teknikprogrammet på gymnasiet. Bakom rapporten står bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen, och ändå om andelen är en ökning över de senaste åren, tycker organisationen att siffrorna är långt ifrån önskvärda ur ett innovations- och konkurrensperspektiv.

För att bidra till snabbare förändring har Teknikföretagen ett flertal initiativ och satsningar, bland annat inom kunskapsinhämtning och spridning. Det är under den kategorin som organisationen anordnar live-podden ”Why do girls not become women in tech?” på eventet Techarenan Summit 2022 i Waterfront Congress Centre i Stockholm den 26 april.

– Det går att avfärda den lägre andelen tjejer på teknikutbildningar med att tjejers teknikintresse är lägre. Men det är att göra det lätt för sig! Precis som vi kommer att diskutera i denna podd finns en mängd andra faktorer som får tjejer att välja bort tekniska utbildningar, och som sannolikt också bidrar till att minska deras intresse för teknik från början. Eller ger dem uppfattningen om att deras intressen och kompetenser inte är teknik, säger Elin Östblom, ansvarig ungdomskommunikation hos Teknikföretagen.

Se poddsamtalet live på Techarenan Summit

Gäster i podden är Emma Bachner, Northern Europe Enablement Leader, IBM, Nomi Bontegard, 3D Artist & Animator, Star Stable Entertainment och Ulrika Sultan, doktorand vid Linköpings universitet. Samtalet leds av bloggaren och tv-profilen Hanna ”HanaPee” Persson.

För att se podden live behöver du registrera dig för eventet Techarenan Summit 2022. Eventet är helt utan kostnad och öppet för alla. Poddsamtalet sker kl. 12.15-12.45 den 26 april på Waterfront i centrala Stockholm.

Techarenan Summit är en helfysisk techkonferens som samlar entreprenörer, ledare för näringsliv, politiker och experter. Det blir en heldag med nätverkande, panelsamtal och expertseminarier. Parallellt sker även en techutställning där några av Nordens mest lovande startup- och scaleupföretag pitchar samt visar upp sina banbrytande produkter och idéer.


Info: “Why do girls not become women in tech?”

Livepodd i samarbete med Teknikföretagen. Kl. 12.15-12.45 på Techarenan Summit, 26 april.

Gäster:

Emma Bachner, Northern Europe Enablement Leader, IBM

Emma Bachner, Northern Europe Enablement Leader, IBM. Foto: Privat.

Intresset för jämställdhet och inkludering väcktes tidigt och Emma Bachner har varit engagerad i frågor som rör mångfald inom såväl idrottsstyrelser som aktiv inom Sveriges Ingenjörers studentverksamhet under studietiden. Idag arbetar Emma på IBM och har i sina olika roller arbetat med att fokus på inkludering, från breddad rekrytering till utbildning av talanger, och hon delar med sig av egna erfarenheter och konkreta exempel.

Nomi Bontegard, 3D Artist & Animator, Star Stable Entertainment AB

Nomi Bontegard, 3D Artist & Animator, Star Stable Entertainment AB. Foto: Privat.

Som liten drömde Nomi Bontegard om en egen häst. Då det inte var möjligt, fann hon lyckan i hästspelet Star Stable. Idag arbeta Nomi på det svenska spelföretaget Star Stable Entertainment AB. Utöver sitt vardagliga arbete är hon även en signerad artist på deras skivbolag.

Ulrika Sultan, doktorand vid Linköpings universitet

Ulrika Sultan, doktorand vid Linköpings universitet. Foto: Privat.

Ulrika Sultan har en bakgrund som ämneslärare i teknik och har sedan 2016 arbetat med att forska på flickors teknikintresse och hur de kan behålla det upp i vuxen ålder. Hon undervisar också på tekniklärarutbildningen vid Linköpings universitet och vid Örebros universitet.

Samtalsledare: Hanna Persson (även känd som ”HanaPee”)

Hanna “HanaPee” Persson. Foto: Press

Hanna Persson är erfaren programledare, tv-producent, poddare, bloggare och driver produktionsbolag.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.