Betaljätten om framgångsreceptet för växande bolag: ”Tänk lokalt för att lyckas globalt”

Adyen kan följa betalningstrender genom sin plattform. Efter pandemin har Nordenchef Tobias Lindh sett att den fysiska handeln öka igen. Men konsumenterna vill ha kvar de lösningar de vande sig med under pandemin. Foto: Shutterstock/Tommy Fondelius.

Bland betalbolaget Adyens kunder finns några av världens största bolag. Men det är genom att tänka lokalt som många av dem har lyckats. ”För att tas på allvar gäller det att agera som en global spelare med en lokal approach”, säger Adyens Nordenchef Tobias Lindh.

Under coronapandemin hjälpte de tusentals företag att ställa om när det kommer till betalningar. Nu hoppas den globala betaljätten Adyen kunna hjälpa fler svenska bolag ut i världen. Framgångsreceptet är, enligt bolaget, att fokusera mer lokalt för att sedan lyckas globalt. Något som kan förkortas LPM, Local Payment Methods.

– Kort och gott handlar det om att lokala betalningsmetoder är superviktigt. I Sverige måste du till exempel ha Swish bland dina alternativ för att kunna tas på allvar. Och det ser liknande ut på andra marknader. Utan de lokala metoderna sitter du med de generiska internationella nätverken, och visst, har du en superrelevant produkt så kanske du får igenom säljen ändå, men dyker det upp en annan aktör med fler betalalternativ så väljer kunderna det, säger Tobias Lindh, vd för Adyen i Norden och Baltikum.

Som referens har Adyen en lista på flera kunder som lyckats globalt genom att möta de olika behoven lokalt när det kommer till betalningsalternativ. Samtidigt finns det stora aktörer som inte upptäckt fördelarna.

– Många av våra stora kunder har gjort detta med framgång, speciellt i Asien där det finns otroligt många olika betalmetoder på de olika marknaderna. Men det finns fortfarande skräckexempel som man stöter på. Stora svenska bolag som hankar sig fram men som skulle ha betydligt mer konvertering med de lokala bitarna på plats, säger Tobias Lindh.

Så jobbar Adyen lokalt

Men för att göra sina kunder relevanta gäller det även att själv vara relevant. Adyen är grundat och har huvudkontor i Nederländerna, men verkar på en rad olika marknader i flera världsdelar. För deras del är källan till lokal kunskap uppenbar.

– Nyckeln är att ha lokala kontor. Genom dessa har vi lokal personal på marken som kan sina marknader. Ett exempel här i Sverige är återigen Swish där vi var det första utländska bolaget att ansluta oss som fullvärdiga medlemmar bland de vanliga storbankerna.

Vi vill fortfarande ha de features som vi vant oss med under pandemin.

Tobias Lindh, Nordenchef, Adyen

Samtidigt finns fortfarande andra utmaningar för företag med globala ambitioner, speciellt inom e-handel. Sedan 2021 måste alla e-handlare inom EU ha säkerhetslösningen 3D Secure installerat, enligt PSD2, förkortningen för EU:s regler kring kortbetalningar på nätet. Lösningen innebär kort att konsumenterna måste identifiera sig på ett säkert sätt. I Sverige har det sedan länge varit relativt enkelt att legitimera sig via Bank-ID, men på andra håll i Europa har 3D Secure påverkat konverteringen. Dels på grund av krångliga identifikationer, dels försämrade kundupplevelser eftersom lösningen dirigeras om.

Men det finns hopp. Sedan 2020 fasas den första versionen av 3D Secure ut och betalkortnätverkens beslutsorgan EMVCo har byggt en ny, mer användarvänlig version, 3D Secure 2, förkortat 3DS2.

– Men för att det här ska bli bra så krävs det ju att betalleverantören tillhandahåller det här. Adyen var första bolag att vara helt klara med 3DS2. Mycket på grund av att vi är ett techbolag och att vi bara har en och samma plattform som vi erbjuder våra kunder, säger Tobias Lindh.

Fysisk handel tillbaka efter pandemin

Som leverantör av en betalningsplattform till både fysisk och digital handel kan Adyen följa konsumenternas betalningsbeteenden. Från att snabbt ha hittat ut till digitala alternativ under pandemin, verkar nu kunderna i viss mån återvända till de fysiska butikerna.

– En post-covidtrend är att mycket av volymen går tillbaka till butikerna. E-handeln behåller fortfarande en del, men står för mindre än 20 procent av detaljhandeln. Det som är intressant är att vi fortfarande vill ha de features som vi kommit att vänja oss med under pandemin. Till exempel kontaktlösa betalningar och omnikanal, alltså samma system för alla en handlares betalningsalternativ.

Vilka andra trender ser ni just nu?

– Det här med plattformsmodellen håller på att explodera. Alltså plattformar för till exempel bokningar och mat som Bokadirekt eller Foodora. Där ser vi fler kunder vilket ger ännu större möjligheter för oss som betalleverantör. Adyen är ju inte skalat för att ta in 5 000 småkunder, men via dessa plattformar får vi med dem ändå, säger Tobias Lindh.


Adyen deltar på den internationella techkonferensen Techarenan Summit 2022. Sunil Dixit, VP of Product är en del i panelsamtalet “The Art of Attracting the Modern Consumer”.

Se detta och mycket mer det 26 april på Waterfront i Stockholm. Eventet är helt utan kostnad och öppet för alla.

Fakta Techarenan Summit 2022

Techarenan Summit är en helfysisk techkonferens som samlar entreprenörer, ledare för näringsliv, politiker och experter. Det blir en heldag med nätverkande, panelsamtal och expertseminarier. Parallellt sker även en techutställning där några av Nordens mest lovande startup- och scaleupföretag pitchar samt visar upp sina banbrytande produkter och idéer.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.