“Det är viktigt att inte bara kvinnor blir de som ska få in tjejer i tech”

Ulrika Sultan, Linköpings universitet, Nomi Bontegard, Star Stable, programledaren Hanna “HanaPee” Persson och Emma Bachner, IBM i livepodden “Why do girls not become women in tech?” på Techarenan Summit 2022. Foto: Privat/Camilla Svensk

“Varför blir inte tjejer, kvinnor inom tech?” Det var frågan som Teknikföretagen ställde i livepodden de arrangerade i samarbete med Techarenan under eventet Techarenan Summit 2022.

Inbjudna för att prata om detta var tre kvinnor med just stor erfarenhet av teknikbranschen. Ulrika Sultan, doktorand vid Linköpings universitet, Nomi Bontegard, 3D Artist & Animator på spelet Star Stable och Emma Bachner, Enablement Leader på IBM.

Samtalet leddes av välkände programledaren och bloggaren Hanna “HanaPee” Persson, och inleddes med frågan om varför tjejers teknikintresse upplevs som allra lägst, när valet till gymnasiet ska göras.

Även om andelen tjejer som söker till teknikprogrammet på gymnasiet har ökat så är de fortfarande i klar minoritet och utgör knappt 20 procent av de sökande.

– Det är en tid då flickor börjar skådespelat vara kvinnor, och i det här “bli kvinna-kittet” så ingår det ju inte att vara teknisk, vara bäst på matte eller älska fysik, säger Ulrika Sultan som länge forskat kring tjejers teknikinstresse.

Bredda synen på förebilder

I hennes forskning har hon tittat på vikten av förebilder och kommit fram till att vi behöver en bredare syn på vad en förebild kan vara.

– Förebilder är väldigt komplicerat, men man brukar ju säga att “kan man inte se det, så är det svårt att visualisera att man kan bli det”, och där finns det massor med logik. Men jag tror också att det är viktigt att män förstår att de kan vara förebilder för unga tjejer och kvinnor genom att vara inkluderande. Det är väldigt viktigt att inte bara kvinnor och flickor är de som försöker få in kvinnor och flickor i mansdominerande branscher.

Emma Bachner, med en lång karriär inom tech och nu på globala jätten IBM, håller med:

– Inkludering är extremt viktigt, speciellt i stora bolag som IBM. Nyckeln är att stora teknikföretag tar sitt ansvar och skapar struktur för ökad inkludering. Att det inte bara speglar av sig på att individen ska ta ansvar och egna initiativ.

Kreativitet inom teknik

En annan viktig aspekt är att bredda bilden av teknik. Något som Teknikföretagen arbetat länge med. Och utvecklingen går framåt, i alla fall enligt Nomi Bontegard på Star Stable som upplever att fler insett att till exempel en egenskap som kreativitet även kan förenas med ett teknikintresse.

– Absolut. I Star Stable har vi en väldigt fin community online som är väldigt kreativ, och det är flera tjejer som skriver till mig var och varannan dag att de också vill jobba inom spelutveckling eller programmering. Det är fler tjejer som upptäcker att man kan jobba med mer tekniska områden inom det kreativa.

Lyssna på hela podden i spelaren nedan!

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.